Kilometro Rosso: gresia desenează spațiile de lucru ale viitorului

timp de lectură minutele

Kilometro Rosso: gresia desenează spațiile de lucru ale viitorului

Treverkmust, Hello și Mystone Ceppo di Gré semnează două locuri create pentru ideile de mâine

Parcul științific și tehnologic Kilometro Rosso s-a născut dintr-un nucleu de clădiri proiectate de Jean Nouvel pentru producătorul de sisteme de frânare Brembo care, în 2007, a realizat finalizarea laboratoarelor Brembo SGL Carbon Ceramic Brakes și a Centrului său de cercetare. Campusul este caracterizat de o emblematică fâșie roșie lungă de un kilometru care, fiind dorită de Nouvel ca un perete lung acoperit cu panouri de aluminiu, se desfășoară de-a lungul autostrăzii Milano-Bergamo și reprezintă un reper al zonei. Cartierul a fost populat, în anii următori, de laboratoarele Universității din Bergamo (2009), de Institutul de Cercetări Farmacologice Mario Negri (Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri) (2010), de iLab al companiei Italcementi (finalizat în 2012 în cadrul proiectului de Richard Meier) și de sediul local al Confindustria (2015).

Cea mai recentă este clădirea de birouri Pixel, în cadrul proiectului studioului De Ferrari Architetti, din Torino, caracterizată de o fațadă cu înveliș dublu, complet serigrafiată. De-a lungul parterului, au fost create două spații pentru restaurant: Pixel Bistrò, un restaurant cu servire la masă și trei saloane separate cu peste optzeci de locuri, și KMR Selfy, o cantină și un restaurant cu autoservire pentru 280 de persoane, ambele proiectate de Luca Bombassei, fondatorul studioului de arhitectură omonim.

Kilometro Rosso este una mic oraș”, spune Bombassei, „Aproape 2.000 de persoane muncesc, studiază și se întâlnesc acolo zilnic: cotidianul are nevoie de locuri și, aproape spontan, genius loci (duhul locului) a generat piața în aer liber, într-o primă fază, și locuri de luat masa, ca o evoluție naturală. Spațiile de lucru nu mai pot fi identificate cu biroul, locul alocat și conexiunea cu fire și cabluri. O piață sau o cantină pot fi, de asemenea, considerate locuri de muncă. Conexiunea între mințile inteligente este seva care hrănește Kilometro Rosso și ce ar putea fi mai bun decât un loc de întâlnire, cum ar fi un restaurant sau un bistrou, pentru a o hrăni?”.

Roșul zidului mare al lui Jean Nouvel și verdele celor patruzeci de hectare de parc care înconjoară clădirile au influențat alegerile cromatice ale celor două spații dedicate restaurantului pentru care s-a ales un ton dominant negru cu urme de culoare, care le definesc funcțiile și specificitatea.

 „Gama de placări cu gresie porțelanată Marazzi ne-a ajutat foarte mult, furnizând o gamă largă de materiale cu texturi complet naturale”, confirmă Luca Bombassei, adăugând: „Materialitatea și versatilitatea montării ne-au permis să menținem aspectul monocromatic dorit, lăsându-ne o mare libertate în definirea elementelor armonioase în cadrul diversității”.

În Bistrou, gresia cu aspect de lemn din colecția Treverkmust în format 25 x 150 cm, în varianta sa Selection cu nuanța Brown a fost prezentată cu plăcile din seria Hello, de culoare neagră și cu finisaj Diamantato Lux în format 7,5 x 15 cm, care reinterpretează farmecul tipic al ceramicii tradiționale.

În schimb, în restaurantul Selfy, gresia cu aspect de piatră din colecția Mystone Ceppo di Gré în nuanța Anthracite – în formate 60 x 60 pe pardoseală și 75 x 150 cm pe perete – se joacă mereu cu vivacitatea seriei Hello, în culoarea galbenă și cu varianta neagră, cu finisaj Lux.