La Ceramica e il Progetto 2020: proiectele câștigătoare cu Marazzi

timp de lectură minutele

La Ceramica e il Progetto 2020: proiectele câștigătoare cu Marazzi

Arhitectul Giancarlo Covino câștigă la categoria pentru spații rezidențiale; mențiune specială, la categoria instituțională, pentru FAD Fucine Architettura Design. Pentru ambele categorii, s-a utilizat gresia cu aspect de piatră Mystone de la Marazzi

Pandemia nu oprește cea de-a noua ediție a concursului La Ceramica e il Progetto, care premiază acele creații italiene capabile să evidențieze potențialul expresiv al materialului ceramic. Competiția reprezintă, de asemenea, un instrument de cercetare și de analiză, nu numai cu privire la inovațiile din industria ceramicii, ci și în ceea ce privește experimentele în materie de design.

 

La categoria pentru spații rezidențiale, câștigătorul a fost un proiect de amenajare a unui spațiu exterior, LSG, din Caserta. O zonă privată, situată în interiorul unui condominiu obișnuit, grădina redescoperă, datorită spiritului creativ al arhitectului Giancarlo Covino, o funcționalitate mai organică și o imagine de impact. „Este vorba despre un mic exercițiu de compoziție”, relatează Covino: „grădina este spațiul de legătură între casă și stradă, între intim și străin, iar accesul se face printr-o o scară sprijinită de peretele despărțitor. Am placat zona cu straturi de flori supraterană, adiacentă aceluiași perete, cu un model din ceramică ce alternează module și nuanțe ale plăcilor Ceramiche Bardelli, conferind volum, profunzime și originalitate stereometriei. Placarea acoperă, de asemenea, scara. În plus, pardoseala cu gresie porțelanată cu aspect de piatră din colecția Mystone Basalto de la Marazzi (60×60 cm, culoarea Pomice) vă permite să admirați grădina și să aveți acces la scară, finisată cu același material”. Este un proiect de o mare sensibilitate care pune în relație decorarea cu funcționalitatea. De asemenea, prezintă o compoziție riguroasă, în care utilizarea materialului ceramic nu numai că face grădina utilizabilă, dar conferă profunzime și luminozitate spațiului verde.

 

Proiectul Promenade Tiburtina al studioului FAD Fucine Architettura Design câștigă Mențiunea specială la categoria instituțională. Este un proiect de reabilitare a unei o zone exterioare, inițial destinată parcării, marcând puternic pasajul urban.
Intervenția face parte dintr-o operațiune care vizează întreaga zonă exterioară, aparținând unui mare complex imobiliar, destinat birourilor și utilizării private. Porțiunea orientată spre intrarea în clădire devine un spațiu complex, caracterizat de noi căi de acces, zone de odihnă și vegetație. „Geometria căilor de acces”, explică arhitecții, „urmează un model în zig-zag, traversat prin centru de un semn liniar important: o promenadă care va reuni viitoarele clădiri din zonă. Pentru a evidenția semnele geometrice, au fost inserate portaluri luminoase de-a lungul traseului, care permit utilizarea acestuia chiar și la ore târzii. Impactul vizual din via Tiburtina transmite ideea de modernitate. Aceasta se datorează și utilizării pardoselilor din beton arhitectural și din gresie porțelanată cu aspect de piatră [colecția Mystone Silverstone20, finisaj Beige și format personalizat 30×30 și 30×60 cm, cu grosime de 20 mm], combinate cu oțelul corten al portalurilor luminoase”. Intervenția, ce prevede noi zone de odihnă și vegetație, restituie astfel o parte din oraș locuitorilor.