Printre câștigători se numără sediul Mozzanica&Mozzanica din Osnago (Lecco), semnat de Alessandro Villa Studio, Ceresio 7/9, un proiect al studioului Asti Architetti și Mânăstirea din Arco (Trento), semnat de noa*, care evidențiază valoarea ceramicii în cadrul proiectelor arhitecturale.
Peste 60 de creații în competiția La Ceramica e il Progetto (Ceramica și Proiectul), examinate de juriul format din Mario Cucinella și Fulvio Irace, ale căror alegeri au luat în considerare creativitatea, funcționalitatea și valoarea estetică a proiectelor. De 10 ani, această competiție a reușit să aducă sub lumina reflectoarelor valoarea plăcilor ceramice italiene în cadrul unor proiecte arhitecturale. Trei dintre creațiile premiate utilizează colecții Marazzi.
La categoria dedicată proiectelor comerciale, câștigător a fost sediul Mozzanica&Mozzanica din Osnago (Lecco); proiectul, semnat de Alessandro Villa Studio, reprezintă o intervenție asupra unei unități de producție existente, transformată într-un complex multifuncțional de birouri, zone de producție și instruire. În interior, colecția de gresie porțelanată de 6 mm Grande Stone Look Ceppo di Gré (160×320 cm) este utilizată pentru placarea intrării, a auditoriului și a atriumului mare cu înălțime dublă; în spațiile dedicate serviciilor, a fost pusă în valoare energia cromatică a colecției pentru placări (40×120 cm) cu grosime subțire Eclettica, în nuanța Purple.
„Alegerea materialelor și culorilor”, explică Alessandro Villa, „reprezintă o trimitere la originea industrială a complexului. Pentru placarea pereților, am ales ceramica de format mare, punând accent pe calitatea arhitecturală a spațiului. Plăcile mari ne-au permis să proiectăm trei parcursuri suprapuse ce corespund geometriei pardoselilor și cornișelor marcapiano. Finisajul Ceppo di Gré de la Marazzi conferă un aer elegant și în același timp «urban», în contrast cu alte materiale precum cimentul și metalul, lucrând cu tonuri sobre, dar nu plictisitoare, punctate de câteva detalii în roșu aprins”.
Proiectul Ceresio 7/9 din Milano, semnat de studioul Asti Architetti, a primit o mențiune la categoria dedicată proiectelor instituționale. Parte a unui important plan de restructurare, aceasta este o clădire de birouri capabilă să refacă țesătura urbană. Utilizând în mod strategic materialul ceramic, colecția de gresie Grande Stone Look Ceppo di Gré (160×320 cm), permite dialogul între orașul istoric și noile contexte arhitecturale, rezolvând probleme ce țin de durabilitate.
„Materialul ceramic”, explică Paolo Asti de la Asti Architetti, „acoperă ambele fațade laterale, cu un rol important în ceea ce privește eficiența montării și gestionarea aportului energetic. Plăcile de format foarte mare au fost tăiate pe comandă, creând continuitate cu fațada din fier și sticlă și armonie cu caracterul industrial al întregii zone”.
Mențiunea la categoria dedicată proiectelor comerciale revine proiectului Mănăstirea din Arco (Trento), semnat de noa* network of architecture. Intervenția asupra mănăstirii din secolul al XVII-lea reprezintă o reconversie a unei structuri istorice în hotel, în care ceramica poate reprezenta soluția, fiind capabilă să permită un dialog între trecut și prezent la nivelul referințelor materiale, împreună cu performanțele necesare unui spațiu public.
„Această clădire, cu caracterul său auster”, explică Niccolò Panzani, designer de interior la noa*, „avea nevoie de materiale care să pună în valoare caracteristicile contextului preexistent. Plăcile Mystone Ceppo di Gré di Marazzi – folosite în camere și apartamente (pentru pardoseli și placări, în formatele 60×60 și 30x60cm, dar și în blaturile din băi) – ni s-au părut ideale pentru a conferi încăperilor un aer natural, elegant și atemporal, în ton cu spațiile mânăstirii. În vechiul refectoriu, am placat masa centrală lungă din sala pentru micul dejun cu plăcile din colecția The Top Marble Look Grigio Carnico, în culoare închisă, ce îmbină performanțele ridicate cu aspectul maiestuos”.