Limita conștientă dintre natural și artificial

timp de lectură minutele

Limita conștientă dintre natural și artificial

Ce reprezintă pentru un proiectant „aspectul de piatră” al gresiei porțelanate? Și cum sunt utilizate aceste materiale în proiectare, pe lângă placarea pardoselilor și pereților? Vorbim despre acest subiect cu Fabio Calvi din partea studioului Calvi Brambilla, fondat în 2006 la Milano și cunoscut pentru proiectele sale de amenajare și arhitectura spațiilor interioare, cum ar fi reședințe private, birouri și magazine.

Astăzi, gresia porțelanată cu aspect de piatră atinge niveluri extrem de ridicate în ceea ce privește performanța și capacitatea de imitare. Procesele sofisticate de imprimare Sublime Sync permit nu doar reproducerea nervurilor și suprafețelor caracteristice diferitelor tipuri de rocă, ci și reproducerea texturii de pe suprafețele acestora, cum ar fi porozitatea și caracteristici tactile tipice. La aceasta se adaugă potențialul formatelor mari, care pot fi folosite nu doar la placarea pereților și pardoselilor, ci și tăiate la dimensiune pentru aplicații inedite. Prin urmare, se deschid noi orizonturi de proiectare.

Folosiți de obicei materiale care amintesc de pietrele naturale sau rămâneți fidel originalelor?

Suntem neutri în privința acestui aspect. Folosim atât materiale naturale, cât și materiale cu aspect de piatră sau lemn, deoarece acestea din urmă au avantaje incontestabile și ne simplifică viața de arhitecți. Sunt produse industriale, realizate după anumite standarde, și garantează performanțe care permit utilizări multiple. De exemplu, într-o vilă pe care o construim, am montat astfel de materiale în continuitatea interiorului, în exterior și pe marginea piscinei, studiind formatele ad-hoc. Am tăiat gresia pentru a realiza baze de coloane (toruri), trepte, colțuri, grilaje de scurgere pentru piscină și altele. Cu un singur material se poate face totul, reducând, de asemenea, cantitatea de deșeuri.

Și din punct de vedere al calităților?

Greutatea redusă a gresiei porțelanate permite o montare mai ușoară decât cea a pietrelor naturale și nu se deformează la modificări de temperatură. Este dificil de găsit un material atât de omogen în natură. În ceea ce privește prelucrarea, în prezent se pot solicita companiilor grosimi similare pietrei naturale și chiar cu nervuri ce se continuă în grosimea materialului. În sectorul comercial gresia, permite realizarea de pardoseli cu aspect de lemn rezistente la trafic ridicat, ce păstrează aspectul cald al lemnului, material ce nu ar rezista foarte bine în aceste medii. Aspectul estetic este același. În sectorul comercial, care presupune timpi de construcție stricți, aceștia sunt reduși datorită acestor materiale industriale, gata prelucrate, disponibile în formatele și grosimile dorite. Din punctul nostru de vedere, nu trebuie să existe o concurență între piatra reală și gresia porțelanată cu aspect de piatră, deoarece, dintr-un anumit punct de vedere, sunt complementare. Depinde de proiectant să găsească echilibrul.

Ce utilizări alternative pot fi preconizate?

Gresia porțelanată permite versatilitatea utilizării și a dimensiunilor. O folosim și pentru a rezolva probleme tehnice de proiectare: de exemplu, revenind la vila privată, am folosit-o pentru a realiza niște profiluri între perete și tavanul prefabricat, pentru a marca trecerea dintre elemente. Formatele mari ne-au permis să tăiem ceramica la dimensiune. Ne putem imagina, de asemenea, tăieri mai puțin geometrice, mixtilineare, sau putem folosi diferite texturi pentru a crea grafice ce pot fi adaptate la dimensiunea peretelui ce urmează să fie placat. Este ca și cum ai adapta o hartă grafică la specificul fiecărui perete.