Marazzi Café la Cersaie

timp de lectură minutele

Marazzi Café la Cersaie

Un receptacul al poveștilor, cafeneaua, un loc în care să te simți adăpostit, pentru a stabili relații noi și a le dezvolta.

Un loc de întâlnire care pare atemporal, în care gresia devine o paradigmă a designului, atât din punct de vedere structural, cât și decorativ.

Bine ați venit la Caffè Marazzi! Un loc de întâlnire și primire care pare atemporal, pentru că aici are loc fuziunea suprarealistă cu alură rétro și prezent/viitor tehnologic. Între pereții ei reverberează ecoul unei rafinate tradiții de ospitalitate – fundamentul identității europene – care, în ultimele două secole, a transformat cafenelele în centre cvasi mitice ale producției intelectuale, un loc de întâlnire, între boem și avangardă, al artiștilor și scriitorilor, teatre unice de socializare și art de vivre. Acest spațiu recreează în cheie contemporană stilurile tipice ale cafenelelor clasice, intrate deja în imaginarul colectiv: intarsii marmoreene, oglinzi, alamă, măsuțe cu blaturi prețioase, fotolii din catifea. Dar departe de a pune în scenă atmosfere nostalgice și artificiale din alte vremuri, se prezintă ca expresie dinamică și emoțională a celei mai avansate culturi industriale a materialelor și oglindă a societății actuale. Acea societate care trăiește în mod transversal locurile colective, printre care cafeneaua, care devine astăzi și un loc de muncă improvizat.

Arhitectura, care pare o casetă litică prețioasă, în realitate este o compoziție structurată, aproape un origami, de plăci ceramice cu dimensiuni gigantice. Gresia din colecția Grande (Marble, Stone și Resin Look) devine aici paradigmă de proiectare, structurală și decorativă în același timp, realizând decoruri zigzagate care modulează ambianța și îi insuflă vibrații tactile și cromatice intense. Pe ambele laturi, pereții sunt animați de compoziții geometrice din materiale multiple: pietre, marmure vechi și rășini moderne interacționează, alternează, se oglindesc, se suprapun și dau viață unor efecte tridimensionale într-un tapet ceramic caleidoscopic cu iz techno-déco.

Marmurele sunt dintre cele mai nobile și de acum rare, profund înrădăcinate în patrimoniul arhitectonic italian, de la valdostanul Verde Aver la toscanul Calacatta Vena Vecchia, până la exoticul Sahara Noir, de un negru intens cu dungi albe și aurii. Nervurile și nuanțele lor reînvie, în era reproductibilității digitale a naturii, mai clare și mai durabile decât originalul. Așa cum tonalitățile profunde ale Pietra di Vals sau acele ramuri multicolore ale Gris du Gent, materiale care, cu o simplă variație de grosime, realizează metamorfoza de la placarea pereților la blaturile măsuțelor. Și tejgheaua barului, care se evidențiază pe fundalul cu temă naturalistă (o excepție poetică de la regula geometrică a aparatului decorativ) cu volumul său din ceramică cu aspect de marmură Calacatta Vena Vecchia, confirmă ușurința materialului de a trece de la dimensiunea arhitecturală la cea decorativă. Și rolul de suport, ca o „pânză neutră”, pentru a susține virtuozitatea tipării digitale.

În această Cafenea, ceramica devine o scenă și o substanță, o experiență estetică și tehnică. De împărtășit.