Materiale scenografice

timp de lectură minutele

Materiale scenografice

Villa Anna, proiectată de Michele Vitaloni de la Charmitaliastudio, dezvăluie, prin aspectul spațiilor interioare o utilizare originală a materialelor, la eleganța cărora contribuie textura Frappuccino a plăcilor Grande Marble Look de la Marazzi.

Respectând tradiția, proiectul lui Michele Vitaloni de la Charmitaliastudio conferă o identitate personală unei vile din Forte dei Marmi, unde materialele au un rol decorativ important.

Forte dei Marmi este un loc special, suspendat între trecut și viitor, care încă păstrează farmecul și renumele epocii sale de aur. O plimbare de-a lungul străzilor sale este o ocazie pentru reîntâlnirea cu vilele istorice construite în secolele trecute de înalta burghezie și de magnații industriei italiene, frecventate de intelectualii epocii, precum Carrà, De Chirico, Papini, Soffici, Moravia, pentru a numi doar câțiva dintre ei.

Proiectarea unei noi arhitecturi într-un context atât de tradițional necesită, prin urmare, o doză incontestabilă de echilibru. Villa Anna este un bun exemplu: proiectul lui Michele Vitaloni de la Charmitaliastudio – realizat cu colaborarea Studio Mattugini – se desprinde de canoanele stricte din Forte dei Marmi, dând viață unei construcții contemporane și minimaliste, ce se încadrează perfect în peisaj.

Respectul pentru tradiție se regăsește în culorile și în utilizarea materialelor calde, precum marmura, piatra și lemnul în spațiile interioare, aflate într-un aparent contrast, dar, de fapt, în armonie, cu albul absolut al fațadelor. Ferestrele mari, prin intermediul cărora interiorul comunică cu exteriorul, inundă spațiile cu lumină naturală, care se schimbă în funcție de oră și anotimp.  

Parterul este un mediu generos care unește spațiile conviviale – camera de zi, sufrageria și bucătăria – îmbogățit cu coloane, recipiente și jardiniere placate cu „Rigato MV”, utilizate ca elemente decorative într-un mediu esențializat în mod deliberat. Plafonului i-a fost rezervat jocul original al șipcilor din lemn, declinate de pe planul orizontal pe cel vertical, pentru a defini scara cu trepte în consolă, din metal, care duce la etajul superior unde se află dormitoarele.

Alegerea texturii Frappuccino a plăcilor de gresie porțelanată Grande Marble Look reprezintă un alt element decorativ sugestiv ce iese în evidență în cadrul alb al spațiului, utilizat pe pereții adiacenți scării și într-o bandă largă, aproape o operă de artă, montată pe lungimea canapelelor. Realizată în diferite dimensiuni, de la 120×120 până la formatul foarte mare de 160×320 cm, colecția, în 25 de variante lucioase, mate și satinate, reproduce într-o cheie modernă nervurile incredibile ale celor mai prețioase tipuri de marmură și terazzo, obținute cu tehnologia digitală Marazzi, din ce în ce mai sofisticată, într-o uzină creată ad-hoc. Datorită calităților ecologice, care acoperă întregul ciclu de producție, garantat de cele mai importante certificări internaționale, Grande Marble Look, ca și alte colecții Marazzi, contribuie la obținerea de credite LEED® pentru proiectarea durabilă a clădirilor.

 

Foto Matteo Andrei