Instalația lui Simon Starling conectează ciclul pictural al lui Tintoretto cu xilografii și lucrări contemporane pentru a ne face să reflectăm asupra efectelor schimbărilor climatice. O parte integrantă a lucrării este pardoseala specială proiectată de artist și realizată de Marazzi.
După expoziția lui Luigi Ghirri, Marazzi este din nou implicat într-un proiect cultural important. Pornind de la ciclul pictural al lui Tintoretto din Galeria Estense și xilografiile Bibliotecii Estense, instalația lui Simon Starling conduce vizitatorul către o experiență imersivă și profetică: seceta actuală și, în general, efectele schimbărilor climatice care aici devin alegoria lumii contemporane și a unei tehnologii care destabilizează ecosistemul.
Figură de prim rang pe scena britanică și internațională, Simon Starling (1967) a repoziționat pe tavan ciclul pictural Căderea lui Phaeton de Tintoretto (1518-1594), inspirat de Metamorfozele lui Ovidiu, forțând vizitatorul către o perspectivă fără precedent a căderii din cer a fiului Soarelui. Focul din pictură devine un simbol ambivalent al capacității de transformare și al riscului de distrugere. „Mitul lui Phaethon”, explică artista [Olga Gambari în La Repubblica, știrile Modena, 15 octombrie 2022], „are un sens contemporan profund, este un fel de profeție: crede că poate face orice, chiar și să conducă carul solar al tatălui său, Apollo, pentru a le demonstra altora originea sa divină”.
Pe jos, o mare pardoseală ceramică realizată ad-hoc de către Marazzi (cu plăci de gresie porțelanată din colecția Mystone Limestone, culoare Ivory) care, împreună cu cerul, evocă elemente de fizică arhaică și explozivă. Artistul a folosit ceramica drept pânză goală pe care a desenat elemente naturale care interacționează cu figurile din ciclul lui Tintoretto. Aproximativ 60 de decorațiuni, fiecare diferită de celelalte, pe plăci în format pătrat care creează un mozaic artistic prețios.
Instalația dialoghează și cu unele ilustrații selectate din paginile prețioaselor volume ale Bibliotecii Estense și cu alte lucrări ale aceluiași artist. Invită vizitatorul să se plimbe prin peisajul sugestiv. „Pardoseala este un labirint care amestecă fragmente mărite foarte mult ale unor gravuri în lemn din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea, un colaj metamorfic de copaci, incendii și nori de fum. Cerul și pământul se preschimbă într-un rug uriaș, care pare să ardă și să se consume în fața ochilor noștri, cu imagini, din păcate, familiare în prezent, care trimit la ideea că planeta se confruntă cu o situație de urgență și schimbări climatice. Proiectul propune o contextualizare istorică a situației actuale. […] Reprezintă o călătorie în timp prin responsabilitățile noastre”.
9 septembrie – 31 ianuarie
Gallerie Estensi, Largo Porta S.Agostino 337
Modena