Baia de dimensiuni mici împinge proiectarea în direcția încăperilor funcționale și ergonomice. Angeletti Ruzza exploatează fiecare centimetru al spațiului cu soluții compacte și precise în cele mai mici detalii; în timp ce Francesco Lucchese se concentrează pe forme libere și independente, de multe ori începând cu lavoarele.
Baia este încăperea care a evoluat cel mai mult, nu numai în spațiile rezidențiale, ci și în cele publice și în industria HoReCa. Transformările au vizat nu doar finisajele și mobilierul ci, mai ales, modul de înțelegere a spațiului. Pe parcursul acestei evoluții, materialele ceramice au îmbrăcat forme noi și s-au prefigurat direcții de dezvoltare inedite. Am rugat mai mulți designeri, care proiectează băi de ani buni, să ne prezinte următoarele scenarii.
Angeletti Ruzza
„Spațiul, chiar și atunci când este foarte mic, poate fi exploatat până la nivel de centimetru, datorită soluțiilor de amenajare precise și inteligente. Robinetele devin articole de mobilier care înfrumusețează și conferă luminozitate spațiului, la fel ca „pielea” materialelor, care a devenit un domeniu de cercetare în domeniul proiectării și în cel senzorial. Ceramica, atât cea pentru articolele sanitare, cât și cea pentru placări, și-a arătat potențialul ca material ductil și sigur: igienic și funcțional, dar și expresiv și creativ. În prezent, predomină „dorința de natură”, de menținere a legăturii cu un „exterior” non-artificial. În viitor, materialele ceramice vor putea, de asemenea, să își asume funcții noi prin exploatarea proprietăților de transmitere a căldurii.
Baia a devenit un spațiu de locuit în interiorul casei, destinat distracției, relaxării, cititului și reflecției. Prin urmare, acesta a devenit un spațiu mai fin, mai „textil”: decorat și colorat, mai feminin și mai primitor, cu o atmosferă care reflectă gusturile și personalitățile locuitorilor casei. A trecut vremea în care baia simboliza, cu ostentație, statutul unei persoane; în prezent, ea reprezintă căutarea privată și tandră a unui spațiu în care să poți fi fericit”.
Francesco Lucchese
„În ultimii zece ani, am observat dezvoltarea autonomă a trei zone din baie: lavoarul cu forme libere și independente; bideul și toaleta, uneori separate de restul băii, pentru o mai mare intimitate; cada și dușul, emblematice și sculpturale. În mod similar, spațiile mari și mici au inspirat produse de natură diferită. Colecția mea din 2002, You&Me pentru Hatria, s-a axat chiar pe tema băii într-un metru pătrat. Designul provine din cercetări ergonomice asupra utilizării camerei, care a dus la rotirea în diagonală a axei articolelor sanitare, permițând astfel optimizarea spațiului. Dimensiunile produselor au creat două categorii de spații, uneori similare, alteori foarte diferite. Dar zona lavoarului este cea care determină, în primul rând, stilul băii!
Gresia porțelanată a reflectat o viziune asupra naturii care este din ce în ce mai aproape de „realitate” deoarece, datorită procesului avansat de producție, este capabilă să reproducă marmura, piatra și lemnul cu mare fidelitate, protejând mediul înconjurător. Dar cu atenție la particularități. Aplicabilitatea variată a acestui material în domenii noi prezintă astăzi noi provocări estetice, care trebuie confruntate cu o viziune strategică reînnoită și o mentalitate adecvată lumii designului”.