People
În numele stării de bine
timp de lectură: 7 minutele


interviu cu Binini Partners
Siguranța în spitale este o chestiune legată de fluxul de persoane și mărfuri, precum și de alegerea materialelor: antibacteriene, igienizabile și rezistente la uzură. Dar siguranța reprezintă și un loc în care poți să ai o stare de bine, simțindu-te ca acasă. Vorbim despre acest lucru cu reprezentanții studioului Binini Partners, specializat în proiectarea de unități spitalicești.
Nu s-a înțeles niciodată mai bine ca în acest moment de urgență pandemică cât de importante sunt proiectarea spațiilor și alegerea materialelor pentru salubritatea mediilor și starea de bine generală a celor care locuiesc acolo.
Și niciodată nu ne-am confruntat ca acum, printr-o experiență mai mult sau mai puțin directă, cu complexitatea aspectelor referitoare la un spital, de la controlarea fluxului de persoane la siguranță, de la sustenabilitatea generală a gestionării sale până la întreținere și implementare a tehnologiilor. Studioul de inginerie și arhitectură Binini Partners, fondat în 1996 în Reggio Emilia, are o experiență solidă în proiectarea unităților spitalicești din Italia și din străinătate, inclusiv, pentru a ne referi la cel mai recent proiect, noul IRCCS Galeazzi, în curs de construire în fosta zonă Expo din Milano.
Spitalele se numără printre structurile cu cel mai mare flux, cu implicații legate de siguranța persoanelor.
„Optimizarea și separarea rațională a accesului atât din exterior, cât și din interior, sunt parametri care ghidează proiectarea planimetrică”, răspunde arhitecta Cecilia Morini, partener în cadrul Binini Partners. „O distribuție optimă a rutelor garantează viteza, siguranța și igiena. Nu este vorba doar de fluxuri de persoane, ci și de materiale.
De exemplu, materialele murdare și curate către și dinspre ambulatorii sau secții au trasee separate, inclusiv în interiorul facilităților”.
Siguranța este, de asemenea, legată de igiena mediilor și, în consecință, de alegerea materialelor. „Trebuie să urmeze parametri de salubritate, de exemplu să nu aibă emisii, să fie eco-sustenabile și să aibă caracteristici antibacteriene pentru o igienizare ușoară.
Alegerea variază în funcție de zone: mai rezistente pentru zonele cu trafic mare; mai ușor de sterilizat pentru zone precum terapie intensivă sau blocuri operatorii, unde placările sunt în continuitate între perete și pardoseală, pentru a evita stagnarea murdăriei sau a prafului.
De obicei, ceramica este mai frecventă în spații precum săli de cardiologie și coridoare sau secții, în timp ce rășinile și materialele plastice sunt preferate în zonele sterile. Gresia porțelanată, inclusiv cea cu caracteristici antibacteriene, este adecvată pentru utilizarea în zone de așteptare, zone comune și în secții”.
Noul proiect pentru zonele comune ale IRCCS Galeazzi prevede o utilizare fără precedent a luminii naturale, un mediu îmbrăcat în sticlă, deschis spre exterior, cu o atmosferă mai caldă și mai primitoare, foarte diferită de imaginea percepută în mod obișnuit în sălile de așteptare din spitale.
„Am acordat o mare atenție tematicii umanizării și confortului intern al spațiilor, creând saloane confortabile și alegând culori mai calde și materiale texturate, care să amintească pacienților și vizitatorilor de medii mai domestice. Este un aspect util și în scopuri terapeutice. La acest obiectiv contribuie și implementarea diverselor tehnologii la nivelul clădirilor: în unitatea Galeazzi vor fi instalate sisteme tehnologice avansate pentru a gestiona pătrunderea luminii naturale, echilibrând-o cu lumina artificială, și pentru a controla aerul condiționat. Aceste tehnologii vor fi prezente nu numai la nivel central, ci și în fiecare pat din saloane și la fiecare stație de lucru a personalului.
În viitorul apropiat, digitalizarea va fi utilizată pentru gestionarea supraaglomerării în spitale: aplicații pentru smartphone-uri sau dispozitive care permit vizitatorilor și pacienților să ajungă în zonele unde au nevoie în cel mai scurt timp posibil, care reduc timpii de așteptare și oprire sau care favorizează asistența la distanță, de acasă”.
BIO
Binini Partners este un studio de arhitectură și inginerie cu sediul în Reggio Emilia. A fost fondat de inginerul Tiziano Binini în 1996, apoi transformat în 2009 într-o societate, care se ocupă de toate activitățile operaționale ale grupului, și Binini Associati, studioul profesional care este dedicat formării și organizării profesioniștilor. Până în prezent, studioul numără 35 de profesioniști și 15 parteneri, inclusiv arhitecta Cecilia Morini. Printre cele mai importante proiecte recente ale studioului în sectorul spitalicesc, sunt de menționat IRCCS Galeazzi din Milano, noul Gemelli din Roma, Centru maternal și de pediatrie din Reggio Emilia (MIRE), Centrul oncologic din Reggio Emilia (CORE), noul Ospedale Careggi din Florența. De asemenea, studioul realizează și lucrări de planificare urbană și inginerie, printre cele mai recente fiind sistemul de căi navigabile de pe râul Po, portul din San Teodoro (provincia Olbia-Tempio) și bazinul de navigație de pe Insula Serafini din Monticelli d’Ongina (provincia Piacenza).

















