Project Portfolio

O idee inspirată

timp de lectură: 5 minutele

O idee inspirată

Proiectul realizat de Gruppo Lithos într-un apartament din Milano Marittima, aflat la ultimul etaj, arată cum se poate reamenaja un spațiu mare, împărțindu-l vizual în mod inteligent, în zone funcționale

Într-un apartament aflat la ultimul etaj de pe Riviera Romagnola, studioul de arhitectură Gruppo Lithos reabilitează o terasă mare folosind un truc decorativ pentru pardoseală. Uneori există o anumită reticență față de ideea de a implica un arhitect pentru a se ocupa de un proiect mai mic (privat sau comercial), dar, ulterior, înțelegem că un bun profesionist are capacitatea de a evita locurile comune cu o idee inspirată care transformă problema într-o resursă. Așa s-a întâmplat și în cazul acestei intervenții efectuate de specialiștii de la Gruppo Lithos (Sabrina Farneti, Enrico Pistocchi, Fulgenzia Ravegnani) care au propus o soluție excelentă de reamenajare a terasei mari și uitate a penthouse-ului Palanti din Milano Marittima, care era neglijată pentru că este prea mare și, ca atare, dificil de utilizat. Era păcat ca lucrurile să rămână așa, pentru că terasa are o priveliște inegalabilă, înspre mare pe o parte și, pe cealaltă parte, înspre pădurea de pini, mândria orașului din Emilia Romagna.


Ideile fericite sunt imprevizibile, mici capodopere ale rațiunii și imaginației. Firma de arhitectură a reușit să transforme în mod inteligent anumite caracteristici ce reprezentau defecte pentru client – „e mare, expusă la vânt, nu are intimitate” – în calități, cu un bun echilibru între estetică și funcționalitate, transformând efectiv un spațiu inadecvat folosit în cel mai atractiv loc din apartament. Suprafața terasei a fost de fapt împărțită vizual folosind „covoarele” desenate cu ajutorul colecției Crogiolo D_Segni de la Marazzi, reinventate și alternate în decorațiunile Micro 3 și Micro 4.


„De fapt – explică arhitectul Pistocchi – terasa avea o suprafață foarte mare, ceea ce a făcut ca acest loc să nu fie foarte intim și primitor. Utilizarea a două geometrii la scări decorative diferite ale liniei D_Segni a făcut posibilă proiectarea a patru „covoare” care delimitează spațiul și, prin identificarea diferitelor zone funcționale, conferă proiectului un caracter primitor și intim”. Dintre aceste „camere” în aer liber, cel mai ușor de utilizat este, fără îndoială, zona de luat masa, care poate fi folosită și în cele mai fierbinți ore ale zilei, fiind protejată de o pergolă elegantă cu lamele ajustabile. Geometria decorativă a liniei D_Segni, ce potențează gresia cu aspect de cementine, se regăsește în elementele contraparapetului care, excluzând prezența clădirilor pre-existente, direcționează privirea către peisaj și, în același timp, garantează un nivel sporit de intimitate: „Am creat mobilier din metal personalizat tăiat cu laser, cu o decorațiune similară cu Tappeto Micro 3 – continuă Enrico Pistocchi – obținând un detaliu de 360° care înconjoară utilizatorii acestor spații.” De asemenea, într-un mod și mai evident, decorațiunea Marazzi se repetă pe parasolarele de la ferestrele franceze.


Foto Enrico Pistocchi

explorează colecțiile