O incursiune în regiunea Provence

timp de lectură minutele

În cadrul proiectului pentru un bistrou din Hyères, Jean-François Parodi propune un spațiu dinamic folosind culoare și materiale inovatoare. Astfel, marmura delicată este înlocuită cu gresie de ultima generație produsă de Marazzi.

O vacanță la Hyères, o renumită stațiune de pe litoral situată la aproximativ douăzeci de kilometri de Toulon: este o experiență de neuitat pentru a cunoaște una dintre numeroasele versiuni care alcătuiesc regiunea Provence.
Plimbările pe străzile sale pitorești prilejuiesc regăsirea unei atmosfere retro și contemporane în același timp. Înotul în micile golfuri ale mării cristaline și descoperirea naturii nealterate a celebrului său arhipelag – din care Porquerolles este cea mai cunoscută insulă – reprezintă o încântare pentru ochi, însoțiți de ciripitul cicadelor și răsfrângerea valurilor.
Dar poezia din Hyères se reflectă și în excelenta bucătărie locală, un punct de atracție pentru turismul internațional. Supa bouillabaisse, precum și preparatele anchoiade, tapenade și ratatouille sunt unele dintre cele mai cunoscute feluri ce pot fi savurate în micile cafenele și restaurante de pe malul mării, în armonie cu autenticitatea și atmosfera mediteraneeană a locului.

Recentul proiect La Brasserie des Îles are un aer dinamic, care se deosebește de spațiile mai tradiționale prin folosirea culorilor luminoase și combinația dezinvoltă a diferitelor materiale. „Îmi place să dau un iz personalizat fiecărui loc pe care îl creez”, spune proiectantul, arhitectul Jean-François Parodi de la studioul SA&RO. Scăldată în lumină naturală, datorită luminatoarelor mari și ferestrelor ample care se desfășoară pe două laturi ale perimetrului, braseria găzduiește un spațiu de luat masa format dintr-o lungă succesiune de mese mici la care se adaugă una mai mare, pentru 10 persoane.

Marmura, utilizată în bistrouri din cele mai vechi timpuri pentru blatul meselor, este înlocuită aici de plăcile în format foarte mare din gresie porțelanată fină colorată în masă din colecția The Top Marble Look Capraia cu grosime de 12 mm, produse cu ajutorul tehnologiei digitale de înaltă precizie Marazzi, care îmbină asemănarea izbitoare cu materialul natural și performanțele record de durabilitate și întreținere ușoară. Finisajul lucios, în schimb, accentuează eleganța nervurilor gresiei Grande Marble Look Capraia, replicată pe peretele cramei. Aceeași colecție, Grande, este folosită în zona de socializare în varianta intensă întunecată Marble Look Saint Laurent (120×240 cm), utilizată și la placarea tejghelei barului, și concepută de proiectant în acest caz ca fundal scenografic capabil să evidențieze galbenul aprins și cobaltul scaunelor.

Fotografii de Alexandre Scarciglia