<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/1e27bde39428.css" type="text/css" media="screen, projection">

Project Portfolio

O nouă fațadă pentru o clădire din anii 1900

timp de lectură: 4 minutele

O nouă fațadă pentru o clădire din anii 1900

O clădire din 1930 din Milano este transformată în spațiu de birouri. Studioul Asti Architetti a reproiectat toate fațadele, acum continue pe toată înălțimea și parțial ventilate, unde plăcile de gresie în format mare din colecția Grande Stone Look au pus în valoare întregul proiect.

Între clădiri istorice și arhitecturi din ce în ce mai surprinzătoare, chipul orașului Milano este într-o continuă transformare. În cartierul Porta Volta, la câțiva pași de Cimitirul Monumental și de Gara Porta Garibaldi, noua clădire de birouri din Via Ceresio 7/9 se află în centrul amplului proiect de reamenajare a fostei centrale electrice Enel. Proiectul arhitectural a fost gestionat de studioul Asti Architetti, a cărui activitate variază de la clădiri rezidențiale la proiecte comerciale, cu accent pe clădiri văzute în natura lor organică și din perspectiva reamenajării clădirilor. Studioul, fondat la Milano în 2004 și condus de Paolo Asti, s-a aplecat imediat asupra reproiectării tuturor fațadelor acestei clădiri construite în 1930 și compusă acum din 5 etaje și un subsol, cu o suprafață totală de peste 8.000 mp.

Profilul original a fost păstrat, menținându-se peste 60% din structura existentă, în timp ce spațiile interioare au fost redistribuite pentru a crea medii de lucru de tip open space. „Având constant în minte expresia unui produs arhitectural independent și personal, am încercat să luăm în considerare caracteristicile arhitecturale ale clădirii în contextul său de regenerare urbană frenetică, în care, totuși, structura clădirilor vecine existente, tipică pentru stilul industrial milanez, a fost menținută”, explică arhitectul Asti. Fațadele originale au fost înlocuite cu fațade continue pe toată înălțimea, dintre care unele parțial ventilate (laturile scurte), constând din ferestre de înaltă performanță care garantează performanțe termice și acustice excelente.

Având în vedere situația specială de pe șantier – fațada respectivă se învecina cu o unitate activă a Unareti, compania milaneză care administrează electricitatea – studioul Asti Architetti a ales plăcile de gresie în format mare de 160x320 cm din colecția Grande Stone Look, finisaj Ceppo di Gré Grey, pentru o montare mai simplă și mai rapidă. Șantierul, de fapt, avea acces limitat, de unde necesitatea reducerii timpilor de lucru: „utilizarea plăcilor cu format mare pe peretele orb din sud ne-a permis să creăm fațada în cel mai scurt timp posibil, iar acest lucru a influențat și decizia de a proiecta o fațadă ventilată cu plăci cu format mare”, arată arhitectul. În ceea ce privește finisajele interioare, pentru pardoseli și placarea pereților băilor a fost aleasă colecția de gresie porțelanată Progress, cu suprafață Natural, în nuanța Beige. În încăperile tehnice, pentru pardoseli și plinte, s-au folosit plăci ceramice pătrate cu finisaj lucios din Colecția SistemC, în nuanța Bianco.

 

Ph. Saverio Lombardi Vallauri