Tendințele identificate în urma unei cercetări de piață recente realizate de Boston Consulting, prezentată în cadrul ultimei ediții a Altagamma Consumer and Retail Insight, confirmă creșterea interesului pentru un nou tip de lux, mai discret și mai intim
Noul lux, din ce în ce mai intim
În urma urgenței medicale, se caută un lux care să redea o experiență mai discretă și mai intimă. Aceasta este una dintre tendințele identificate în cadrul True-Luxury Global Consumer Insight, cercetarea de piață realizată de Boston Consulting și comentată de Matteo Lunelli, președintele Altagamma.
În luna iunie, în cadrul celei de-a șaptea ediții Altagamma Consumer and Retail Insight, au fost prezentate rezultatele sondajului True-Luxury Global Consumer Insight; acesta a confirmat faptul că pandemia a afectat piața produselor de lux, întrucât 57% dintre consumatorii True-Luxury se vor abține să facă cheltuieli semnificative pe termen scurt. Abordarea emoțională a redresării este prudentă; 43% dintre consumatori consideră că, după criză, repornirea nu va fi rapidă. Singura excepție o constituie chinezii, care se arată mai optimiști, în proporție de 77%, comparativ cu 43% din ceilalți respondenți.
„Starea de urgență cauzată de COVID-19 a fost un accelerator al tendințelor care începuseră deja să apară. Importanța experiențelor este întărită în cadrul produselor de lux, ca și atenția pentru sustenabilitate, ce pune scenariile sociale și de mediu în centrul strategiilor de afaceri”, afirmă Matteo Lunelli, președintele Altagamma. „Lumea digitală devine esențială, dar contactul personal o consolidează cu propuneri personalizate pentru Clienteling 2.0. În sfârșit, astăzi, mai mult ca oricând, turismul reprezintă o pârghie de dezvoltare pentru produsele de lux și pentru întreaga țară, când oferta ar trebui repoziționată către produsele de top, cu un plan strategic național”, adaugă Lunelli.
Mai jos sunt cele mai evidente tendințe care vor implica piața produselor de lux în următoarele luni.
Timp liber pentru călătorii și timp liber pentru amenajarea casei
Conform previziunilor, călătoriile de afaceri vor înregistra o tendință descendentă pe termen lung (54% dintre respondenți), lăsând loc pentru revenirea călătoriilor de agrement; acestea din urmă înregistrează o scădere pe termen scurt (60% dintre respondenți), și își vor revenii la sfârșitul situației de urgență, dar nu mai devreme de câteva luni. 43% dintre consumatorii produselor de top, dintre care peste jumătate sunt din SUA, spun că vor să cheltuiască mai mult pentru experiențe de lux și mai puțin pentru achiziționarea de produse, cu o preferință pentru categoriile mai exclusiviste și private, cum ar fi amenajarea casei, wellness și experiențe culinare de lux.
Valorile polarizate
„Sobriety is the way” (moderația este calea) în Occident, „Extra is cool” (ce-i extra e bun) în China. Pentru consumatorii chinezi – care constituie 35% din consumatorii de lux pe plan mondial și care se vor concentra pe piața internă – preferința pentru produsele cu recunoaștere puternică a mărcii va crește cu aproximativ 14%, confirmând o tendință pre-pandemică care a arătat o aplecare pentru elementele de extravaganță și distracție în opoziție cu valorile mai tradiționale (produse artizanale, calitate și estetică atemporală). În schimb, în cazul consumatorilor occidentali se va înregistra o scădere de 9% a atenției asupra elementelor excentrice, ceea ce arată creșterea interesului pentru luxul mai discret, pentru slow fashion, și pentru calitatea produselor și producția în serii limitate.
Clienteling 2.0
Acest termen indică acțiunea de a implementa o relație neîntreruptă cu clientul, atât în magazine, cât și online, combinând abilitățile umane și big data prin utilizarea instrumentelor avansate, cum ar fi învățarea automată sau machine learning. În noua realitate, consumatorii True Luxury vor aprecia personalizarea digitală; exemple sunt Gucci Live (din butonul pentru apel video de pe site-ul web Gucci.com puteți activa o conversație cu un asistent care prezintă produsele) și Exclusive Live Shopping de la Galeriile Lafayette (asistenți personali online care însoțesc clientul pe parcursul procesului de cumpărare). 46% dintre respondenți au declarat că, în viitor, vor aprecia personalizarea relației digitale cu clientul; acest lucru confirmă așteptările ridicate cu privire la nivelul serviciilor, care trebuie să rămână la aceleași standarde, atât online, cât și offline.