O vilă în apropierea maquis-ului mediteraneean

timp de lectură minutele

O casă de vacanță pe insula Krk, Croația, gândită pentru a găzdui un cerc restrâns de prieteni. A fost proiectată de Ivana Babić în numele intimității și confortului. Este, în același timp, practică: gresia porțelanată a fost folosită pe scară largă pentru placări în interiorul și exteriorul casei, pentru a combina preocuparea pentru design și caracterul practic.

Villa Aurora se află pe insula Krk, în Croația, la aproximativ o sută de kilometri de Trieste, fiind accesibilă prin intermediul podului lung care leagă insula de continent. Este o casă de vacanță, proiectată de Ivana Babić pentru a găzdui un număr restrâns de persoane, în mijlocul unui peisaj încântător, caracterizat de coaste sinuoase ce dezvăluie mici golfuri și plaje stâncoase. „Nu mai mult de 10 persoane”, explică arhitecta, „pentru a garanta cel mai ridicat nivel de intimitate și confort, într-un mediu plăcut ce îmbină elemente tradiționale, moderne și de design”. De fapt, structura are doar patru dormitoare (fiecare având baia proprie) și două zone comune: una în interior, cu bucătărie și blat pentru o gustare rapidă; și una în aer liber, dotată corespunzător, cu piscină și zonă de relaxare.    

Proiectul pune în valoare continuitatea dintre spațiile interioare și exterioare și dintre zonele interioare, grație referințelor materiale: plăcile mari de gresie porțelanată Grande Marble Look Statuario Lux (format 120×278 cm) sunt folosite pentru pardoseala camerei de zi și, respectiv, pentru placarea băilor (în formatele 120×240 cm și 120×278 cm și texturile Lasa, Brera Grey și Golden White din colecția Grande Marble Look), pentru backsplash și partea superioară a insulei din bucătărie (colecția The Top, format 162×324 cm) și, respectiv, pentru luxosul duș în aer liber și blaturile meselor, atât în interior, cât și în exterior.

Aspectul de marmură rece, contrastează cu materialitatea caldă a lemnului, amintită de colecțiile Treverkhome și Treverktrend, folosite pentru pardoselile din dormitoare, din băi, și din zona de relaxare în aer liber. „Din punct de vedere estetic, nu sunt cu nimic diferite de parchet”, explică Babić; colecțiile sunt utilizate în esențele Frassino, Rovere și Rovere Scuro și în diferite formate, pentru a crea medii versatile, calde și familiare.

Zona piscinei poate fi folosită pentru relaxare, reîmprospătare, și pentru a lua masa. Pentru marginile piscinei au fost alese tonurile calde ale Mystone Limestone (în format 60×120 cm și 120×120 cm), cu aspect de piatră, cu proprietăți antiderapante conferite de tehnologia inovatoare StepWise care „este soluția ideală pentru o zonă ca aceasta, cu puternic risc de cădere”, continuă arhitecta, care subliniază: „gresia porțelanată este foarte ușor de întreținut, o calitate pe care o consider fundamentală pentru o structură turistică”.

 

Fotograf: Miro Svetec
Outdoor shower: Infinity Luxury