Project Portfolio

O vilă ascunsă între coline

timp de lectură: 5 minutele

O vilă ascunsă între coline

Vila proiectată de Storm Studio este camuflată în mediul rural toscan. Planul urmează orografia locului, iar materialele amintesc de culorile tipice. La rândul său, designul reinterpretează tradiția locală în cheie contemporană.

Vila proiectată de Storm Studio Architecture este localizată într-un peisaj tipic pentru mediul rural toscan, de mare valoare ecologică și supus unor constrângeri peisagistice.

Proiectul pornește de la o clădire neterminată din anii ’80. Clădirea este caracterizată de structura orizontală și volumele care se „răspândesc” pe sol, redefinind terasele și liniile în strâns dialog cu peisajul și orografia locului.

„Am încercat să interpretăm tradiția arhitecturală locală într-un sens mai larg”, explică Stefano Benatti, cofondator al Storm Studio Architecture. „Ne-am raportat la dimensiunea peisagistică a proiectului și dialogul acestuia cu mediul prin geometriile și materialele utilizate”.

 

Constrângerile peisagistice au indus unele alegeri arhitecturale și materiale, dar au stimulat și găsirea de soluții. Proiectul adaugă la volumul original un etaj destinat zonei de noapte prin ridicarea acoperișului, în timp ce parterul a fost mărit pentru a aloca mai mult spațiu camerei de zi. Arhitecții au deconstruit planul etajului, deschizând volumul original înspre exterior, în special spre piscină.

 

Pentru constrângerile reprezentate de diferențele de înălțime și panta dealului, soluția se găsește la nivelul pereților și terasamentelor acoperite cu piatră, ce amintesc de zidurile de piatră uscată tipice arhitecturii rurale din acea zonă. Proiectul își propune să reinterpreteze clădirea tradițională în cheie contemporană, folosind piatră la vedere pentru pereții perimetrali, tencuială în culoarea terenurilor locale, utilizată pentru a defini volumul principal, precum și metal vopsit pentru coșul de fum și pentru jardiniera din fața clădirii.

 

De asemenea, o utilizare atentă a elementelor „verzi” permite clădirii să se încadreze în peisaj. În virtutea acestei simbioze, spațiile exterioare, precum terasele, pragurile și intrările, sunt extrem de bine îngrijite. Și foarte bine proiectate cu ajutorul materialelor: colecția de gresie porțelanată cu aspect de piatră Mystone Pietra Italia20 în nuanța Beige (format 40x120 cm) este montată pe pardoseala supraînălțată pe majoritatea terasamentelor, iar plăcile cu aspect de lemn din colecția Treverkdear20 în nuanța Brown (format 20x120 cm) sunt montate, de asemenea, pe pardoseala flotantă și delimitează pragurile și zonele din apropierea casei.

 

„Deși reinterpretate în mod contemporan, materialele sunt tipice pentru tradiția construcțiilor locale. Piatra este aici înlocuită cu gresie porțelanată cu grosime de 2 cm; utilizată pentru pardoseala flotantă, aceasta a făcut posibilă realizarea unei suprafețe perfect plane, chiar și pe suprafețe mari. În cele din urmă, gresia ne-a permis omogenitate și control cromatic, precum și rezolvarea unor dificultăți, cum ar fi eliminarea apei de suprafață sub pardoseala flotantă, obținerea de suprafețe fără întreruperi, având structură și dispunere perfectă și fiind rezistentă în timp”.

explorează colecțiile