O vilă ecosustenabilă în zona Rivierei Ligurice

timp de lectură minutele

Economie energetică și ecosustenabilitate: acestea sunt conceptele cheie ale proiectării unei reședințe private cu trei etaje, caracterizate printr-o gestionare foarte avansată tehnologic și complet ecologică, proiectată de arhitectul Maurizio Varratta. Alegerea gresiei din colecțiile Mystone și Grande, ambele în esența Ceppo di Gré, folosită pentru mare parte a placărilor interioare, a fost una dintre constantele estetice ale noii reședințe.

„Nu este ușor să găsești clienți dispuși să se bazeze complet pe arhitect și să-i încredințeze întregul proiectul al casei lor”, arată Maurizio Varratta, un arhitect genovez care și-a început cariera în cadrul Renzo Piano Building Workshop, al cărui trecut profesional include și rolul de profesor, inclusiv la nivel internațional. „Dar am intrat în armonie cu clienții alături de care am început instinctiv această aventură”, explică arhitectul care își conduce propriul studio din 1999, semnând o gamă largă de lucrări, de la proiectare arhitecturală și amenajarea teritoriului până la design de produs și design interior.

Aventura despre care vorbește arhitectul este o vilă ecosustenabilă, cu performanțe energetice ridicate, aflată în zona Rivierei Ligurice. Proiectul a presupus demolarea unei case vechi și reconstrucția unei clădiri eficiente din punct de vedere energetic: de la ferestre termopan cu cristale, cu proprietăți ridicate de izolare termică și acustică, până la părțile opace ale pereților-cortină exteriori, cu performanțe energetice și acustice ridicate datorită pachetului de izolație proiectat, până la sistemul de elemente de ecranare fixe și mobile care reduc aportul solar.

Clădirea respectă standarde ridicate de sustenabilitate, inclusiv din punct de vedere al instalațiilor; necesarul de energie electrică pentru autoconsumul casei în timpul zilei este acoperit în întregime de panourile fotovoltaice de 10 kW instalate pe acoperiș.

Vila este distribuită pe trei niveluri. La subsol se află centrala termică, tablourile electrice și echipamentele de recirculare și purificare a apei pentru piscină, o spălătorie și un spațiu de depozitare la care se poate ajunge din grădină prin intermediul unei platforme elevatoare automatizate. La parterul cu ferestre mari ce dau spre grădină se află bucătăria, un living mare, o baie pentru oaspeți și două dormitoare cu o baie. La primul etaj se află zona de noapte principală – dormitor, baie, dressing și un spațiu de trecere – precum și un birou, o zonă pentru muzică și TV ce poate fi transformată într-un dormitor pentru oaspeți, cu baie proprie, o terasă mare și două balcoane perimetrale mari.

Materialele au avut o importanță esențială. „Pentru pardoseală, au fost alese două soluții diferite: scânduri din lemn masiv de stejar, provenite din pădurile dedicate tăierii și replantării, și gresie Marazzi în esența Ceppo di Gré – au fost utilizate plăci mari, o constantă stilistică a întregului proiect”, explică arhitect Varratta.

În special colecția Mystone Ceppo di Gré, în nuanța Grey, a fost aleasă pentru pardoselile din zona de zi, pentru suprafețele băilor, precum și pentru construcția și placarea scării dintre parter și subsol. Pentru placarea bucătăriei, au fost alese plăcile în format foarte mare și grosime subțire – doar 6 mm – din colecția Grande Stone Look, Ceppo di Gré.

Rezultatul final este contemporan și sofisticat. „Ca întotdeauna, este rezultatul unei strânse colaborări între arhitect, tehnicienii companiilor și meșterii care lucrează cu pricepere și pasiune, căutând soluții inovatoare sau pur și simplu diferite, pentru a obține rezultate care fac diferența”, conchide arhitectul Maurizio Varratta.