O vilă între mare și pământ

timp de lectură minutele

Arhitectură minimalistă și funcțională, perfect integrată în peisaj, în zona înaltă a orașului Cannes. Proiectul, semnat de studioul francez Phira, s-a concentrat pe ideea de omogenitate a spațiilor folosind nuanțe de gri. Pentru pardoselile exterioare și interioare, a fost aleasă gresia Mystone Ardesia în nuanța Cenere, folosită și pentru placări, în combinație cu nuanța Brera Grey din colecția de plăci în format mare Grande Marble Look

Un cuplu de americani îndrăgostiți de Franța, în special de Coasta de Azur, și-a îndeplinit visul de a avea o vilă în această zonă. Proiectată de studioul Phira, sub coordonarea arhitectului Philippe Bonino, locuința se află într-un loc magic: în zona de deal a orașului Cannes, aproape de o arie naturală protejată, cu o priveliște splendidă asupra albastrului Mediteranei. Pământul și marea sunt elementele puternice care caracterizează contextul și care au orientat proiectul către o arhitectură esențializată, minimalistă și funcțională, perfect integrată în peisaj.

„Obiectivul declarat al acestui proiect a fost omogenitatea spațiilor, griul fiind culoarea dominantă: un gri cald, declinat în nuanțe care ajung până la alb, atât pentru materiale, cât și pentru paleta cromatică din interior”, explică arhitectul Bonino, adăugând că „Mystone Ardesia, în nuanța Cenere, a fost imediat preferată”.

Utilizarea gresiei cu aspect de piatră pe pardoseală, atât pentru interior cât și pentru exterior, a permis o mare libertate în proiectarea încăperilor și interpretarea spațiilor, astfel încât delimitările dintre interior și exterior nu sunt riguroase, ci foarte flexibile. În exterior și în interior, Mystone Ardesia (format 75×150 cm) a fost, de asemenea, utilizată pentru majoritatea placărilor, în combinație cu o altă colecție cu un stil sofisticat, dar puternic: Grande Marble Look, în nuanța Brera Grey (format 120×240 cm). Nervurile și nuanțele tipice ale marmurei sunt combinate cu materiale ceramice rezistente, foarte avansate tehnologic, astfel încât placarea se extinde în interiorul vilei, în intrarea vastă, conducând privirea spre priveliștea mării. „Nuanța Brera Grey a fost aleasă pentru placare deoarece este în perfectă armonie cu pardoseala, dar și pentru vioiciunea puternică a graficii sale, ce animă fațada și contrabalansează grandoarea mediului apropiat și îndepărtat”, explică arhitectul. Iar fațada, primul element pe care îl întâlnesc ochii privitorului și care oferă o conotație precisă proiectului, a jucat un rol central în abordarea stilistică a studioului Phira. „Pentru această vilă, am vrut să creăm iluzia unui monolit îngropat în vegetație, ca și când am lega în mod indisolubil clădirea de mediul său natural”, afirmă Bonino, subliniind că „s-a optat pentru placarea fațadei cu plăci din gresie mai ales din dorința de a le folosi ca material sculptural, mai degrabă decât ca ornament".