O vilă modernă cu fundație pe piloni

timp de lectură minutele

La o aruncătură de băț de plajă, cu vedere la mare, o locuință suspendată deasupra apei, creată în numele vieții în aer liber. Linii esențiale pentru spații care pot fi utilizate în libertate totală, oferind continuitate între interior și exterior.

Pe insula Albarella, în nordul Adriaticii, arhitectul Genny Augusti de la studioul de arhitectură Leonardo proiectează un loc dedicat apei și lejerității. Este o casă suspendată deasupra unei piscine mari: „vila răsare din apă, pentru a putea rătăci cu privirea spre orizontul infinit al mării, chiar până la Levant”, explică Augusti.

Locuința de aproape 300 mp a fost construită pe locul unde se afla o casă semidecomandată, învechită, sufocată de vegetație și, mai ales, construită fără a pune în evidență apropierea de mare. „De aici și ideea creării unui acoperiș cu terasă, care să le permită proprietarilor să se bucure de această splendidă panoramă. Clientul era interesat de liniile esențiale și spațiile utilizabile în libertate totală.

Inspirația noastră rămâne maestrul absolut, Mies Van Der Rohe, care, cu conceptul său modernist, a reușit să pună în valoare materialele tradiționale datorită liniilor drepte și esențiale. Am privilegiat legătura cu peisajul și cu teritoriul, creând o casă în care să se poată trăi și în interior, și în exterior. De aici și importanța zonelor în aer liber, destinate ca spații dedicate momentelor din viața cotidiană, în deplină libertate și în strânsă legătură cu natura. Iar ferestrele ample subliniază aceste caracteristici”.

Pentru a spori și a facilita această continuitate între spații, a fost aleasă gresia porțelanată Memento, în culoarea Silver, cu un aspect gri-ciment și format mare (75×150 cm), care permite rosturi minime, aproape inexistente. „O schemă de culori care oferă libertate totală de alegere în ceea ce privește mobilierul și care se potrivește foarte bine cu utilizarea unui material precum lemnul natural, folosit pentru deck-ul din jurul piscinei și pe treptele scării centrale”.

Pentru placarea terasei, a fost aleasă tot colecția de gresie porțelanată cu aspect de ciment, cu grosime mare, Memento20 50×100 cm, montată pe pardoseala supraînălțată.

Piscina se intersectează cu casa, la care se ajunge prin intermediul unei pasarele aflate deasupra apei. Spațiile interioare se întind, în principal, la parter, cu ferestre ample și un portic de 50 de mp. Chiar și în alegerea mobilierului și a finisajelor, au fost preferate soluții liniare, dar nu reci, care evidențiază legătura cu natura. În băi, anumite părți au fost acoperite cu plăci Mystone în format mare, Ceppo di Gré (format 75×150 cm), „care conferă băii mai multă intimitate și o senzație de finețe. În general, utilizarea pe scară largă a gresiei porțelanate a fost dictată de caracterul practic și de ușurința de utilizare a materialului, combinate cu uniformitatea cromatică și durabilitatea aproape nealterată în timp”. Condiții foarte importante, atunci când este vorba de locuințe expuse climatului marin.

 

Credite foto: Matilde Franzolin