Pardoseală flotantă per terasă: tot ceea ce trebuie să știi

timp de lectură minutele

Pardoseala flotantă este una dintre cele mai inovatoare și apreciate soluții pentru placarea teraselor din ultimii ani, care se remarcă prin capacitatea sa de a combina perfect aspectul estetic cu ușurința de montare și practicitatea.

Dar ce este mai exact o pardoseală flotantă pentru terasă? Denumit și „pardoseală supraînălțată” sau „plutitoare”, este vorba despre un sistem de pardoseală care se montează deasupra pe podeaua deja existentă, „pe uscat”, adică fără utilizarea adezivilor sau a mortarului. Acest sistem oferă o soluție versatilă și practică pentru spațiul tău exterior, dar promite și finisaje elegante și o gamă largă de opțiuni de design.

În acest articol vom explora diversele tipuri de pardoseli flotante disponibile pentru terasa exterioară, evaluând avantajele și dezavantajele acestei alegeri, pentru a înțelege cum să o exploatați la maximum și să conferiți frumusețe și funcționalitate propriului mediu.

Tipuri de pardoseală supraînălțată pentru terasele exterioare

Pardoseala flotantă pentru terase este ideală pentru cei care caută o soluție funcțională fără a compromite stilul: poți alege dintr-o varietate surprinzătoare de materiale și design, fiecare având propriile caracteristici distincte. Gama de opțiuni variază de la materiale care imită frumusețea naturală a lemnului, la plăci din ceramică sau gresie porțelanată.

Fiecare material aduce cu sine anumite avantaje în ceea ce privește durabilitatea, rezistența și ușurința în curățare. De exemplu, gresia este cunoscută pentru rezistența sa la condițiile atmosferice și pentru întreținerea minimă necesară, reprezentând astfel cea mai bună soluție pentru spațiile exterioare.

Astfel, plăcile flotante reprezintă o opțiune foarte răspândită pentru pardoseala terasei, deoarece permit combinarea eleganței finisajelor cu practicitatea instalării specifică sistemelor flotante.

Pardoseală plutitoare exterioară cu aspect de lemn

Printre opțiunile cele mai căutate pentru pardoselile flotante exterioare, cele cu aspect de lemn se disting prin capacitatea lor de a combina aspectul cald și primitor al lemnului natural cu rezistența și durabilitatea materialelor inovatoare.

Aceste soluții sunt perfecte pentru terase, balcoane și grădini, oferind un aspect rezistent și de o frumusețe atemporală, care se integrează armonios cu mediul înconjurător.

Instalarea pardoselii flotante pentru terase

Instalarea unei pardoseli flotantă pentru terasă nu necesită folosirea adezivilor sau a mortarului, făcând procesul de montare supraînălțată surprinzător de simplu și rapid.

Pentru a te asigura că obții un rezultat perfect, începe cu pregătirea bazei: suprafața pe care vor fi instalate suporturile pentru pardoseala supraînălțată trebuie să fie perfect curată, uscată și nivelată, pentru a evita ca neregularitățile să influențeze aspectul final estetic.

Adu-ți aminte, totodată, să măsori cu atenție suprafața terasei ce urmează să fie acoperită, pentru a planifica în mod corespunzător amplasarea plăcilor și a evita tăieturile inestetice ale materialelor. Faza de instalare nu va necesita o muncă prea complexă, deoarece majoritatea sistemelor flotante se îmbină ușor și fără a fi nevoie de unelte speciale.

În ultimul rând, aplicați toate finisajele finale pentru a ascunde eventualele margini de tăiere și pentru a oferi un aspect cât mai îngrijit rezultatului final.

Întreținerea corectă a unei pardoseli flotante pentru terasă

Decizia de a instala o pardoseală flotantă pe terasa ta este o investiție în valoarea estetică și funcțională a casei tale, care necesită timp redus de montare și asigură numeroase avantaje.

În timpul fazei de proiectare a unei pardoseli flotante pe terasă, și ulterior, în faza de întreținere regulată, trebuie să luați în considerare cu atenție câteva aspecte care vor influența rezultatul final, cum ar fi alegerea materialului și dimensiunea atât a plăcilor cât și a suprafeței de acoperit.

Te vor ghida în alegerea materialului potrivit pentru terasa ta în principal caracteristicile tehnice ale acestuia: pentru un mediu exterior sunt importante rezistența la deteriorare, durabilitatea în timp și proprietățile anti-alunecare.

În plus, ia în considerare că un mod bun de a face investiția să fie avantajoasă este sa menții regulat curățenia si sa controlezi pardoseala: prin îngrijirea corespunzătoare, pardoseala ta își va menține aspectul și funcționalitatea de-a lungul anilor și nu va necesita înlocuiri sau reparații frecvente, asigurând astfel costuri reduse de întreținere.

Marazzi Ca’ Venezia 047 WEB

Pardoseli pentru terase plutitoare exterioare: avantaje și dezavantaje

Printre avantajele asociate alegerii unei pardoseli plutitoare sau flotante se numără cu siguranță, așa cum am menționat deja, facilitatea de montare și viteza lucrărilor necesare, care nu implică lucrări de zidărie.

De altfel, nu există dezavantaje majore în ceea ce privește o pardoseală supraînălțată, deoarece, datorită noilor tehnologii, este posibil să se îndeplinească fiecare cerință cu un finisaj funcțional, frumos și rezistent. În cazul în care se montează pe pardoseli deja existente, este important ca suprafața de bază să nu aibă denivelări sau crăpături: structura de bază trebuie să fie stabilă pentru a obține un rezultat optim.

În cele din urmă, așa cum este cazul pentru orice tip de pardoseală, și cea flotantă necesită o întreținere regulată corespunzătoare, astfel încât funcționalitatea să fie întotdeauna menținută în timp.

Idei și inspirații pentru terase cu pardoseală flotantă

Alegerea unei pardoseli flotante pentru terasa ta, deschide o lume de posibilități în ceea ce privește stilul și designul. Indiferent dacă preferi un aspect de lemn, care evocă atmosfera caldă și primitoare a peisajelor de pădure, sau un aspect de piatră pentru o notă de eleganță atemporală, există o soluție potrivită pentru fiecare dorință.

Pentru cei care iubesc designul contemporan, opțiunile cu aspect de metal sau variantele colorate oferă o soluție vizuală mai îndrăzneață, care poate personaliza spațiul tău exterior cu opțiuni cu adevărat originale.

Rolul-cheie pentru o pardoseală flotantă perfectă de terasă îl are alegerea unei soluții care să creeze o atmosferă care să se îmbine armonios, atât cu interiorul casei cât și cu mediul exterior. Pentru o tranziție vizuală cât mai echilibrată, optează pentru suprafețe care se potrivesc bine cu materialele și culorile clădirii. În proiectul de restructurare a Cascina Boffalora din Lesmo (Monza-Brianza, Italia), pardoselile supraînălțate de la Marazzi au contribuit în mod perfect la conferirea unei senzații de mai multă căldură încăperilor, combinându-se perfect atât cu tehnologiile moderne, cât și cu aspectul arhitectural al clădirii istorice.

Un alt exemplu virtuos de utilizare a sistemului flotant pentru o pardoseală din gresie porțelanată este dat de proiectul Villa Levante, din Isola di Albarella (Rovigo, Italia). În acest caz, colecția Memento20 în culoarea Silver a fost folosită pentru a acoperi terasa, cu un aspect de ciment foarte elegant, inclusiv datorită rosturilor minime lăsate între plăci.

De ce ai alege o pardoseala flotantă pentru terasa ta

Pardoseala flotantă este într-adevăr o alegere excelentă pentru terase și spațiile exterioare. Această soluție nu numai că oferă numeroase posibilități de design și estetică, dar este și ușor de instalat și rezistentă. În plus, așa cum am menționat, pentru a instala pardoseală supraînălțată, nu sunt necesare lucrări de zidărie, permițându-se astfel renovarea spațiului într-un timp scurt.

Inclusiv din punctul de vedere al întreținerii, pardoseala flotantă oferă numeroase avantaje: ușurința cu care se montează și se înlocuiesc plăcile, fac ca această tehnologie să fie potrivită pentru cei care caută o soluție ușor adaptabilă în timp. Rezistența la mucegai și proliferarea bacteriilor mențin un mediu sănătos și ușor de curățat, iar o pantă adecvată va permite evitarea acumulărilor de apă pe alocuri.

O pardoseală flotantă poate transforma aspectul terasei tale, transformând-o într-un spațiu elegant, funcțional și ușor de întreținut.

Descoperă gama noastră largă de pardoseli supraînălțate Marazzi: alege suprafața care îmbină cel mai bine stilul și personalitatea ta cu cerințele unei pardoseli exterioare, și proiectează-ți spațiile cu cele mai inovatoare tehnologii ale noastre.