Pentru o casă fluidă, cu o materialitate plăcută

timp de lectură minutele

Pentru o casă fluidă

Trimiteri moderniste, spații fluide luminoase, în armonie cu natura. Este casa proiectată de Vincent Van Duysen pentru Molteni&C | Dada, ce combină colecțiile mărcii cu materiale ceramice cu potențial narativ și decorativ.

O idee de casă primitoare, caldă și liniștitoare, cu trimiteri sugestive la rădăcinile mișcării moderne din Statele Unite, unde locuințele sunt fluide, conectate, spațioase și primitoare, iar spațiile interioare și exterioare se întrepătrund. Este vorba de casa Molteni&C|Dada interpretată de Vincent Van Duysen: „liniile și formele”, subliniază directorul artistic al mărcii, „caută lumina pentru un dialog continuu cu spațiul și cu oamenii. Produsele sunt concepute pentru a căuta plăcerea și fericirea și pentru a îmbrățișa pe deplin natura: aer, lumină, oxigen”.

Van Duysen preferă pentru finisaje materialele pure, senzuale la atingere. De asemenea, preferă culorile care amintesc de lumea naturală. Lumina devine parte integrantă a designului interior, modulând percepția. La fel ca în vilele arhitecților din Los Angeles din anii '40 și '50, planurile sunt caracterizate de trasee continue, cu puține uși, fiind preferate pasajele și pereții interiori care separă spațiile. Din acest motiv, pereții devin protagoniștii spațiului și, ca atare, sunt placați cu materiale cu potențial narativ și decorativ, cum ar fi lemnul și ceramica. Au fost alese plăcile Crogiolo Lume în format 6×24 cm, foarte lucioase și cu ușoare variații de culoare și de suprafață, care fac suprafața vibrantă și vie. Fiecare diferită de cealaltă, ca și cum ar fi lucrate manual, plăcile Lume generează un perete în mișcare, aproape o operă de artă, care se joacă cu caracteristica irizată a luminii naturale – un element care caracterizează întregul proiect.

Colecția Crogiolo Lume a fost aleasă în trei culori diferite – White, Greige și Black – pentru a evoca sugestii ale naturii, cum ar fi verdele mușchiului, albul pietrelor naturale și al nisipurilor sau negrul lavei și al pământului întunecat. Astfel, se accentuează această continuitate între interior și exterior care caracterizează întregul concept stilistic. În plus, Crogiolo Lume a fost ales pentru că amintește de utilizarea majolicii lucrate manual, tipică pentru arhitectura italiană din anii '40. Aici, trimiterile sunt la culorile de bază, mai degrabă decât la culorile vii tipice.

De asemenea, ca o trimitere la istoria arhitecturii italiene, a fost aleasă Mystone Travertino, în nuanța Silver, pentru pardoselile din zonele de living și bucătărie. Travertinul este un material care a fost folosit încă din arhitectura romană și a jucat un rol important în epoca Renașterii, a stilului baroc și, mai recent, în cea raționalistă. O tradiție care vorbește despre spiritul italian și, prin urmare, este aproape de identitatea Molteni&C|Dada. Aici, gresia porțelanată are un aspect mat plăcut, cu o senzație de material fin la vedere și la atingere, ce amintește de un material natural netratat. Este, de asemenea, o alegere ce vizează sustenabilitatea, deoarece ceramica nu epuizează carierele naturale de piatră și, în compoziția multor colecții Marazzi, utilizează peste 40% materiale reciclate. Mystone Travertino este în concordanță cu acest concept de locuință în armonie cu natura. „Pentru o casă care să se „simtă”, fină la atingere și autentică. Este un concept de confort care se traduce vizual inclusiv în tactilitatea materialelor”, conchide Van Duysen.