Placarea unei băi mici? 5 idei de urmat

timp de lectură minutele

Placarea unei băi mici? 5 idei de urmat

Baia este un mediu complex de proiectat, atât în ceea ce privește limitele impuse spațiilor, cât și rolul funcțional pe care aceasta îl are în interiorul locuinței. Alegerea placărilor face parte dintr-un proces creativ care nu numai că definește stilul băii, ci ajută la modificarea percepției despre aceasta, subliniindu-i volumele, evidențiindu-i calitățile sau ascunzându-i defectele structurale.

O baie de dimensiuni reduse poate deveni o provocare de design motivantă: prin combinarea formatelor, aspectelor materiale și decorațiunilor, pot prinde viață spații cu un caracter unic. Iată cinci propuneri din care sa te inspiri pentru a proiecta placările pentru o baie mică cu multă personalitate.

 

1 | Transformă pardoseala într-un covor decorativ

Dacă baia este foarte mică, iar pereții sunt greu de pus în valoare (din cauza prezenței necesare a unei uși, ferestre, calorifer sau a altor obstacole precum coloanele), toată atenția se poate concentra pe singura suprafață continuă: pardoseala. Decorațiunilor pot conferi personalitate acesteia din urmă, care devine astfel un mare covor ceramic.

Odată ce pardoseala a fost definită ca protagonista proiectului, alege mobilier și instalații sanitare de preferință suspendate pentru a o întrerupe sau ascunde cât mai puțin posibil. Astfel, privirea nu va fi atrasă de celelalte elemente, ci va tinde să se concentreze pe aspectul plăcut al decorațiunii.

Undă verde pentru preferințe personale: decorațiuni geometrice și cementine (precum cele propuse din gama D_Segni sau din Scenario), aspecte materiale decorative sau pietre cu texturi variate (precum Ceppo di Gré). Gresia porțelanată oferă, în prezent, posibilități infinite din acest punct de vedere.

 

2 | Concentrează-te pe un perete scenografic

Chiar și în băile mici este posibilă identificarea unui perete (sau unei părți a acestuia, de preferință libere și complet placabile) care să fie transformat într-o pânză scenografică ceramică. Acesta poate fi peretele pe care se sprijină cada, peretele zonei de duș sau cel pe care este montat mobilierul de baie, dar nimic nu te împiedică să folosești unul total lipsit de mobilier și instalații sanitare (gândește-te, de exemplu, la o baie lungă și îngustă, în care totul este montat pe lungimea camerei).

Încă o dată, scopul este de a distrage privirea de la dimensiunile spațiului, atrăgând-o spre peretele protagonist, ceea ce va contribui la conferirea unei profunzimi mai accentuate băii.

Pentru a crea un perete de efect, se pot utiliza plăci cu formate și aspecte materiale variate: White Deco propune, de exemplu, scenografii elegante îmbogățite de motive tridimensionale irizate (format de 60×180); în același format sunt disponibile module decorative geometrice din colecția Alchimia; Momenti oferă alte idei de decorațiuni într-un format mai flexibil, de 40×120. Pentru cei care doresc să se concentreze pe culoare în loc de decorațiuni, există o alternativă inedită și animată: alegerea unui format mic sau mediu și jocul cu rosturi contrastante. O colecție cu care te poți manifesta liber în acest sens este Eclettica, care conține decorațiuni în format 40×120 sau mozaicuri originale.

 

3 | Creează volume cu plăci 3D

Reliefurile tridimensionale de pe perete creează mișcare, modifică volumele, se joacă cu luminile și umbrele și conferă băii personalitate. Plăcile 3D sunt o alternativă excelentă pentru a oferi unei băi mici un aer elegant și neobișnuit, fără a alege neapărat o decorațiune sau un efect de mare impact. Acestea reprezintă un compromis ideal pentru cei care caută o modalitate de a pune în valoare încăperile mici, cu sobrietate și culori neutre. Acestea pot fi alese pentru a placa unul sau mai mulți pereți ori o parte a acestora, chiar și împărțind baia pe orizontală.

Decorațiunile 3D sunt propuse pe diferite aspecte materiale: colecțiile Dover și Fresco, de exemplu, oferă propuneri mai structurate, la fel și Eclettica (menționată anterior) și Fabric; acestea sun doar câteva dintre colecțiile de plăci Marazzi care oferă decorațiuni tridimensionale.

4 | Reflexe luminoase datorită plăcilor lucioase

Capacitatea placărilor lucioase de a reflecta lumina le transformă într-un element decorativ important, mai ales într-o încăpere mică, precum baia. Din acest motiv, utilizarea lor pentru a modifica percepția asupra spațiului este o alegere câștigătoare în materie de design.

În prezent, sunt la modă plăcile de inspirație marocană (cum ar fi Zellige) sau cele care aduc un omagiu suprafețelor tip majolică tradițională (cum ar fi Rice sau Lume), în formate medii-mici puse în evidență cu atenție de rosturi.

În schimb, gresia cu aspect de marmură, extra-lucioasă, are un impact stilistic diferit, creând suprafețe aproape de oglindă: conferă rafinament și lumină chiar și celei mai mici băi.

 

5 | Neutru, dar niciodată banal: aspectul de piatră pentru un mic Spa privat

Uniformizarea în culori neutre și deschise este o soluție tradițională, care a fost dintotdeauna foarte populară. Aceste nuanțe fac baia elegantă, decorează pereții și pardoselile cu sobrietate, permițând apoi mobilierului și instalațiilor sanitare să confere personalitate spațiului. O alternativă la suprafețele omogene este oferită de gresia porțelanată cu aspect de piatră sau cu aspect de marmură: de la nuanțe de alb la crem sau gri, cu texturi mai mult sau mai puțin variate sau cu nervuri naturale, acest tip de plăci contribuie la realizarea unei băi aerisite, luminoase și relaxantă, inspirată de eleganta atmosferă a hamamurilor orientale.

 

Format mic sau mare?

Un ultim sfat pentru cei care se întreabă ce dimensiuni ale plăcilor să folosească. Nu există reguli universale cu privire la cele mai potrivite formate ale plăcilor pentru o baie mică: în general, plăcile maxi ajută la extinderea spațiilor prin limitarea numărului de rosturi, dar compoziția trebuie totuși studiată cu atenție pentru a evita inesteticele tăieturi care pot diminua rezultatele eforturile de proiectare.

Prin urmare, dimensiunea plăcilor nu va fi la fel de importantă precum designul general al camerei, care poate miza și pe combinații neobișnuite între diferite formate. Rezultatul final va depinde de armonia generală între diferitele elemente: parcurge colecțiile de plăci pentru băi Marazzi și găsește-ți sursa de inspirație.