Plăci pătrate sau dreptunghiulare: cum să alegeți formatul perfect

timp de lectură minutele

Cu forma plăcilor veți valorifica spațiile casei dvs

Răsfoirea unui catalog de plăci ceramice presupune cufundarea într-o lume fermecătoare: imagine după imagine, se succed culori, stiluri, dimensiuni și forme diferite. În fața unei asemenea varietăți, singura problemă este alegerea.

Ordonarea numeroaselor idei care au apărut din paginile catalogului este posibilă, dacă ne concentrăm asupra unui aspect odată. În acest articol, ne vom concentra atenția asupra formatului plăcilor. Deci, care este formatul perfect dintre plăcile pătrate, dreptunghiulare și hexagonale?
 

Plăci în format dreptunghiular

Printre plăcile dreptunghiulare, cele mai reprezentative sunt formatele lungi, de tipul scândurilor, panourilor și șipcilor, tipice pentru plăcile cu aspect de lemn.

Jucându-ne cu schemele de montare, adică dispunerea geometrică, plăcile dreptunghiulare pot pune în evidență spațiile și, dacă este necesar, pot minimiza neregularitățile, de exemplu într-o cameră cu colțuri pătrate sau într-un spațiu lung și îngust.

Plăcile dreptunghiulare lungi montate pe diagonală, adică la 45° față de pereți, minimizează neregularitățile cauzate de pereți care nu sunt ortogonali, întâlniți mai ales în clădirile istorice. În schimb, montate drept, adică paralele cu pereții, plăcile dreptunghiulare lungi subțiază una dintre dimensiuni. Așadar, dacă chiar și într-o cameră mică sunt dispuse cu lungimea paralelă cu peretele mai scurt, extind spațiul și echilibrează proporțiile. Sau, dacă sunt aranjate în direcția luminii care vine de la fereastră, subliniază iluminarea ambientală.

Puteți lua exemplu de la șipcile mici de 10×100 și 13×100 cm ale colecției Treverkcountry, de gresie porțelanată cu aspect de lemn de la Marazzi, care interpretează în cheie contemporană parchetul marcat de timp, cu un accent rustic subtil și rafinat. Cu plăci din gresie cu aspect de lemn de diferite dimensiuni, puteți conferi o senzație de mișcare suprafețelor, optând pentru o schemă de montare care amestecă formatele.

O altă dimensiune interesantă este 180×22,5 cm din cadrul colecției de gresie porțelanată cu aspect de lemn Vero, care încorporează formatul tradițional stratificat. Datorită noii tehnologii de avangardă care creează o potrivire perfectă între structuri și grafică, Vero reușește să reproducă perfect stejarul, materialul natural de inspirație
 

Plăci în format pătrat

Plăcile pătrate au reprezentat întotdeauna un element clasic. Dacă până acum câteva decenii dimensiunea standard era 20×20 sau 33×33 cm, de ani buni, dimensiunea populară a fost cea pătrată, de 60×60 cm, pe care puteți să o folosiți atât în camere mari, cât și în cele mici. Pentru amenajările în stil modern, tendința în design interior este orientată către formate mari.

De fapt, plăcile mari pătrate creează un număr mai mic de rosturi, deci oferă suprafețelor – pardoseli sau pereți – acea impresie de continuitate care amplifică spațiile și volumele. Puteți evidenția această senzație, dacă rosturile sunt realizate în mod aproape invizibil. În acest scop sunt adecvate plăcile pătrate rectificate, adică cu margini perfect drepte, care să fie montate cu îmbinări de rosturi minime (2 mm) și, poate, de aceeași culoare cu dalele.

În plus, tocmai datorită dimensiunilor mai mari este apreciat aspectul estetic al plăcilor. Printre diferitele propuneri Marazzi regăsim Mystone Limestone și Mystone Moon, două colecții de gresie cu aspect de piatră, disponibile în mai multe formate pătrate rectificate, de la cel mai mic de 60×60 cm la cel mai mare de 120×120 cm. Ambele colecții sunt realizate cu tehnica inovatoare StepWise™, care oferă suprafețelor calitatea antiderapantă, dar, în același timp, și finețe la atingere.

Printre formatele pătrate găsim o altă sugestie materială în Terratech, o colecție care este inspirată de argilă și preia tonurile prăfuite ale acesteia. Terratech este un produs extrem de tehnic, realizat, de asemenea, cu tehnologia StepWise™ și Bodyplus. Datorită Bodyplus, Terratech se caracterizează prin includerea granulelor în toată masa, care transformă produsul în unul extrem de natural. Colecția este disponibilă și în format 60×60 cm, precum și în formatele dreptunghiulare de 30×60 și 75×150 cm.
 

Plăci în format hexagonal

Plăcile hexagonale – fie sub formă de fagure, fie hexagonale – sunt foarte la modă în zilele noastre, dar au o istorie destul de lungă. De fapt, acestea datează din perioada plăcilor realizate din ciment presat de tip cementină – a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Chiar și cu plăcile hexagonale pot fi create compoziții cromatice care, pe lângă faptul că au rol decorativ, creează efecte optice capabile să amplifice sau să alungească suprafețele, să echilibreze proporțiile sau să ascundă neregularitățile geometrice ale unei încăperi.

Formatul hexagonal este un format care se combină ușor cu mai multe stiluri: minimal, vintage, clasic, shabby chic (dezordonat și șic) sau rustic. Un exemplu perfect este oferite de aceste 3 colecții de plăci din gresie porțelanată Marazzi, care propun aspectul de ciment și teracotăClays, Powder, Cotti d’Italia – și Allmarble, linia din gresie porțelanată inspirată din marmurele cele mai fine.

Formatul hexagonal este, de asemenea, foarte versatil, deoarece poate fi combinat cu plăci dreptunghiulare din același material sau combinat cu plăci diferite, atât ca formă, cât și ca material.