Design

Produse pentru curățarea gresiei

timp de lectură: 5 minutele

Produse pentru curățarea gresiei - 1

Citește indicațiile noastre pentru curățarea de sfârșit de șantier și zilnică a gresiei porțelanate.

În continuare aveți unele indicații care vă vor ajuta să aveți un rezultat optim.
Pentru a avea pardoseli și placări perfecte din punct de vedere estetic și cu întreținere ușoară, este crucial ca fazele curățării materialului în timpul și după montare să se realizeze conform unor criterii precise.

Curățarea în timpul montării (executată de profesionistul care execută montarea)

După montarea plăcilor pe șapă, „rosturile” (sau spațiile de circa 2 mm dintre o placă și alta, necesare pentru a asigura elasticitatea și stabilitatea pardoselii în timp) sunt „chituite” (adică umplute cu chit special, de obicei ton pe ton.)

Această fază este foarte importantă și se va executa cu maximă atenție din partea montatorului, pentru că întărirea stucului în exces, fără îndepărtarea atentă a scurgerii în exces când încă nu este cu totul uscat, murdărește mai mult pardoseala și mai dificilă curățarea acesteia. Pentru acest motiv este necesar să se procedeze la chituirea de 4-5 mp odată și eliminarea excesului de chit de pe suprafață (cu burete și apă curată) imediat ce începe să se usuce. Tocmai pentru că în această fază chitul este încă destul de umed, mișcările trebuie să fie ușoare, repetate și în diagonală, pentru a evita să se „golească” rosturile, dar având grijă să se elimine toate resturile din plăci, mai ales dacă se prezintă, precum plăcile cu aspect de lemn, o suprafață naturală care nu este perfect netedă.

Această trecere este fundamentală pentru toate plăcile, dar indispensabilă pentru cele mai structurate și pentru cele de exterior care prezintă o suprafață aspră și antiderapantă.

Dacă această curățare simplă cu apă nu este efectuată la momentul oportun, chitul (care, bineînțeles, este adeziv) poate să se depună în mici particule în mod permanent pe placă și să lase, chiar după curățarea finală, pete inestetice.


Curățarea de sfârșit de șantier
Spălarea acidă după montare este fundamentală pentru a elimina resturile șantierului (adeziv, vopsea, praf). Această spălare trebuie să fie executată după terminarea uscării chitului pe bază de ciment, cel puțin 24-48 de ore pentru produsele cu priză și uscare rapidă și, în orice caz, în conformitate cu cele indicate de producătorii chitului. Se numește spălare acidă pentru că este necesară utilizarea unui detergent acid (există mulți foarte buni în comerț) diluat în apă. 

Fazele sunt următoarele și vor trebui să fie executate de către profesioniști care au urmărit montarea.

  1. Măturați bine pardoseala pentru a elimina praful de șantier
  2. Diluați detergentul acid în apă conform instrucțiunilor de pe ambalajul detergentului (pentru pardoseli naturale soluția poate fi mai acidă; pentru pardoselile sau placările lucioase sau lepuite merge mai bine o soluție mai puțin acidă).
  3. Distribuiți produsul detartrant utilizând o perie normală.
  4. Lăsați să acționeze câteva minute
  5. Interveniți energic cu burete abraziv în zonele cu mai multe depuneri;
  6. Strângeți resturile cu cârpe și clătiți cu multă apă curată.

În cazul utilizării unor chituri epoxidice este bine să se folosească detergenți adecvați și să se urmeze întocmai indicațiile producătorilor în ceea ce privește pregătirea lor și aplicarea. De obicei este recomandată folosirea unui produs pe bază de acid, diluat corespunzător în apă, în funcție de suprafața de tratat. (distribuitorul va ști să vă dea toate specificațiile)

Întreținere curentă
Ceramica și gresia sunt extrem de ușor și rapid de curățat. Pardoselile și placările pot fi spălate cu apă caldă și un detergent normal neutru cu o soluție simplă de alcool și apă.