Promenade Tiburtina, exteriorul la scară urbană

timp de lectură minutele

Conceput de FAD Fucine Architettura Design în colaborare cu Borzelli & Berta Architetti, acest inovativ spațiu urban constituie o parte a proiectului de reamenajare a zonei exterioare din fața unui complex de clădiri de birouri, în zona de est a Romei.

În 2019, proiectul a câștigat o mențiune specială la concursul de arhitectură „La Ceramica e il Progetto 2020” (Ceramica și Proiectul), la categoria dedicată proiectelor instituționale.

Obiectivul, în acord cu proprietatea, a fost crearea unui spațiu articulat, complex și multifațetat, în fața intrării principale a clădirilor. Acest spațiu se distinge prin potecile noi, zonele de odihnă și un sistem ecologic la fel de nou. Una dintre cele trei clădiri ale complexului are vedere la Tiburtina, o arteră rutieră foarte importantă și aglomerată din Roma. Zona exterioară de lângă această fațadă acționează ca un filtru față de axa drumului. Așadar, proiectul s-a concentrat pe definirea unei „promenade” pline de vegetație, formată din două grădini, dispuse de o parte și de alta a intrării principale în clădire. Cea mai mare grădină este concepută ca o zonă amplă de relaxare și se caracterizează printr-o potecă pietonală și insule cu copaci.

Unul dintre elementele care caracterizează proiectul este iluminatul: sistemul de portaluri din oțel corten pune în evidență drumul, cu efect maxim la orele serii, punând accent pe axa pietonală principală, în lateralele căreia sunt amplasate bănci cu design contemporan și sinuos. Pe această axă se intersectează trasee transversale micuțe, care creează și delimitează zonele verzi. O atenție deosebită a fost acordată durabilității soluțiilor tehnologice și materialelor selectate. Toate lămpile sunt eficiente din punct de vedere energetic; au fost create porțiuni ample de pavaj cu rol de drenare, prin plantarea numeroaselor și diferitelor tipuri de arbori înalți, dar și de arbuști, dublând suprafața destinată vegetației față de suprafața verde existentă.

Plăcile folosite pentru acoperirea unor părți ale suprafețelor Promenadei – flancate de porțiuni cu poteci din ciment arhitectural – au atât funcție pietonală, cât și de carosabil, permițând trecerea în siguranță a vehiculelor de intervenție.

Proiectanții au ales plăci din gresie porțelanată Marazzi din colecția Mystone Silverstone20, inspirată de șase tipuri diferite de pietre naturale, aici în culoarea Beige și în formate de 30×30 cm și 30×60 cm – realizate pe comandă pentru acest proiect – cu grosime ultrarezistentă de 20 mm.

Disponibilă în multe formate, pentru infinite soluții de montare, colecția este însoțită de mozaicuri montate pe plasă. Diferitele structuri ale suprafeței și grosimile mărite permit și montarea cu soluții de continuitate între spații interioare și exterioare.