Reabilitare arhitecturală (și nu numai)

timp de lectură minutele

Proiectul de reamenajare al lui Antonio García Bueno în Loma Verde, lângă Granada (Spania), transformă o vilă fără personalitate din anii ‘80 într-o clădire cu un stil arhitectural simplu, contemporan.

În restructurarea acestei locuințe unifamiliale situată în Loma Verde, lângă Granada (Spania), designerul Antonio García Bueno s-a ocupat atât de reabilitarea energetică, cât și de cea arhitecturală a casei, completată de o zonă pentru piscină în grădină.

Necesitatea de a îmbunătăți confortul, eficiența energetică și aspectul spațiilor interioare cu un limbaj estetic mai contemporan stă la baza proiectului de reabilitare a acestei locuințe unifamiliale situate pe un mic teren suburban în Loma Verde, Albolote, în apropiere de Granada.

Este o clădire independentă, construită în serie în anii ’80, în perioada urbanizării intense a zonei periferice a orașului, dar, așa cum se întâmplă adesea în aceste situații, lipsită de anumite calități din punct de vedere arhitectural și compozițional, fiind înconjurată totuși de o grădină cu atmosferă plăcută.

Restructurarea încredințată arhitectului Antonio García Bueno a răspuns pe deplin solicitărilor proprietarului care își dorea o locuință pentru el și familia sa mai adaptată noului stil de viață și nevoilor lor funcționale.
Reamenajarea a vizat, de asemenea, fațada exterioară prin intervenția cu un sistem de izolație externă care nu numai că a îmbunătățit consumul energetic, dar a și schimbat estetica originală, oferind clădirii o amprentă minimalistă, rațională și contemporană.

În interior, la parter, camera de zi spațioasă și diafană, luminoasă și deschisă, comunică cu bucătăria, veranda și exteriorul, iar la etaj se află zona de noapte. Pentru materiale, accesorii și mobilier au fost alese cele mai bune mărci italiene.

În cadrul proiectului, piscina reprezintă componenta ludică și relaxantă, zona cea mai revigorantă, fără îndoială, care poate fi utilizată aproape tot timpul anului, având în vedere climatul cald din Andaluzia. Aici, plăcile cu finisaj Antracite din seria Mystone Pietra di Valsrealizat cu tehnologia High Performance, a creat un contrast cromatic decisiv în raport cu pardoseala deschisă la culoare care înconjoară casa, aproape definind o zonă mai naturală, dată de elementele apei și cuarțitului, reproduse extraordinar de Marazzi în această colecție de gresie porțelanată. Mystone Pietra di Vals, care, în diferite formate de 60×120 cm, 30×120 cm, 60×60 cm și 30×60 cm permite montarea facilă a pietrei naturale, a fost utilizată atât la placarea verticală a piscinei și a pereților perimetrali ai piscinei, cât și la placarea marginilor, treptelor și a zonei dușului, având în vedere proprietățile sale antiderapante excelente, caracteristicile tactile și rezistența la umiditate și la agenții atmosferici.    

 

 

Foto: José Garrido