Project Portfolio

Reabilitarea spațiilor

timp de lectură: 5 minutele

Reabilitarea spațiilor

În aproprierea orașului Milano, studioul Park Associati a reamenajat interioarele și exterioarele unui complex de birouri. Plăcile ceramice Marazzi pun în valoare calitățile estetice ale întregului proiect

Proiectul The Pecchi al studioului Park Associati nu este doar un exemplu interesant de modernizare, ci propune și o realitate hibridă și deschisă, menită să atragă perspective noi privind munca și comunicarea

Complexul de birouri situat în Cassina de' Pecchi, la periferia orașului Milano, a făcut obiectul unei modernizări complete realizate de studioul Park Associati, cu o regândire eficientă a clădirii, nu doar din perspectiva serviciilor, ci și a nevoilor de bunăstare, prerogativă esențială în proiectarea de noi locuri de muncă. O reînnoire care comunică într-un limbaj expresiv și imediat perceptibil deja de la nivelul fațadei exterioare, acoperită inițial cu piatră, actualizată acum cu porțiuni de sticlă transparentă și colorată în roșu și gri, traversată de pilaștri metalici de un gri închis strălucitor. Spațiile exterioare, utilizate anterior ca parcări, au fost, de asemenea, recuperate, fiind transformate acum în spații verzi cu noi căi pietonale și echipate pentru muncă și pauze.

Obiect al reamenajării totale, clădirea centrală de la intrarea complexului – „clădire flexibilă, incubator pentru diverse funcții” explică Elisa Taddei, care a condus proiectul complexului – a fost reconectată cu exteriorul prin rampele de acces și reamenajarea „verde” și îmbogățită cu spații noi pentru muncă inteligentă, zonă de restaurante, un auditoriu, și o sală de sport.

În noul aspect, spațiul pentru „activități” – a-l numi cantină sau cafenea ar fi prea puțin – este ca o cutie albă deschisă, fără pereți interiori, scăldată în lumina naturală ce intră prin ferestrele mari și din luminatorul superior, a cărei claritate este întreruptă doar prin elementele de mobilier gri și negru și pardoseala din șipci de gresie Treverkway de la Marazzi, aici în esența Olmo, aleasă pentru fidelitatea cu care reproduce nuanțele și nervurile lemnului. Pentru băi, bucătărie și zona back office, a fost preferată colecția SistemC în culoarea albă, care, cu cele 29 de variante de culoare, oferă designerilor o gamă interesantă de posibilități.

„Aleg Marazzi pentru calitățile estetice și formale similare cu tipurile de proiecte pe care le dezvolt, pentru relația excelentă creată cu personalul care îmi transmite informațiile noi cu consecvență și profesionalism, pentru dragostea pe care o am pentru produsele lor”, explică arhitecta Elisa Taddei. 

Scara, care traversează pe diagonală înălțimea dublă a spațiului pentru a ajunge la etajul superior – care găzduiește spații deschise, un lounge și săli de ședințe – este o prezență dominantă, sculpturală și scenografică. Îmbrăcată în tablă vopsită în negru mat, are trepte din gresie porțelanată Mystone Pietra di Vals, cu montare offset, care creează în mod deliberat continuitate cu una dintre sălile de ședințe de la primul etaj și, în exterior, cu perimetrul clădirii și scara mare de acces către complexul pentru ale cărui spații a fost aleasă aceeași gresie Mystone Pietra di Vals. Rezultatul unei tehnologii de ultimă oră, ecologice, colecția folosește structuri de suprafață diferențiate și grosimi mărite care permit continuitatea de montare între interior și exterior. Pentru a crea uniformitate estetică, studioul Park Associati a intervenit și pe platoul exterior al unei clădiri adiacente; acesta a făcut obiectul unei intervenții mai limitate, fiind aleasă colecția SistemN în varianta Grigio Scuro buciardat, în formatele 30x60 și 60x60 cm.   

Ph. Andrea Martiradonna