Reamenajare conservatoare și farmec retro

timp de lectură minutele

La Chambéry, cei doi arhitecți și designeri de interior francezi de la Atelier Piola s-au ocupat de reamenajarea unui apartament din anii ’50 care își păstrează atmosfera datorită unor accente vintage și gresiei utilizate – decorațiunea Ghiara Palladiana. Rezultatul este un amestec de materiale diferite, combinate cu contraste de culoare cu un aer boem, alese cu rafinament și echilibru

Reamenajarea interioarelor fără a schimba atmosfera. Apartamentul, ce datează din anii ’50, a fost renovat de cei doi arhitecți și designeri de interior francezi, Léa Bruneau și Johane Jean, care au înființat studioul Atelier Piola, cu sediul la Paris.

Ne aflăm la Chambéry, un oraș francez ce a fost, cândva, capitala Savoiei. În fundalul acestei clădiri regăsim numeroase cafenele cu mese în aer liber, bulevarde înguste și palate impunătoare, cunoscuta Fântână a elefanților și frumoasa catedrală Saint François de Sales, precum și Castelul, vechea reședință a conților și ducilor de Savoia.

Esența contextului se păstrează la nivelul proiectului arhitectural: „a trebuit să regândim fiecare spațiu”, explică arhitectul Johane Jean, „și, pentru a păstra personalitatea caldă și primitoare a acestui apartament, am optat pentru o reamenajare conservatoare, conferind apartamentului un aer contemporan, dar păstrându-i, totodată, aerul vintage”. Într-un amestec echilibrat de materiale inovatoare și accesorii de inspirații diverse, combinate cu contraste de culoare cu aer boem, alegerile făcute de Atelier Piola au conferit spațiilor o personalitate clară și armonioasă.

Centrul casei este camera de zi, care se remarcă prin personalitatea sa. „Pentru a-l face mai aerisit și mai luminos, spațiul a fost complet deschis, creându-se un living mare cu bucătărie deschisă, în care mobilierul a fost proiectat de un tâmplar”, spune Johane. „Pentru pardoseală, am ales colecția Grande Marble Lookdecorațiunea Ghiara Palladiana (format 120×120 cm cu grosime de 6 mm și finisaj mat), atât pentru motivul grafic, cât și pentru efectul retro; blatul de marmură din bucătărie a fost realizat de un meșter din regiunea Annecy”, continuă arhitectul.

Pardoseala din bucătărie, ca și cea din baie, pentru care s-a folosit placarea cu gresia cu aspect de piatră Mystone Limestone în finisajul Sand Velvet, trebuie să fie rezistentă și durabilă, cu o rată de absorbție a apei aproape de zero. „Gresia porțelanată are o materialitate interesantă și, de asemenea, combină aspectul estetic și caracteristicile funcționale. Este un produs pe care îl folosim foarte mult, deoarece este și foarte ușor de întreținut și de curățat, caracteristici ce nu trebuie subestimate în viața de zi cu zi”, conchide Johane.

La nivel stilistic, o componentă importantă a școlii franceze este, întotdeauna, acel je ne sais quoi, adică toate acele mici detalii, doar aparent aleatorii, ce contribuie la crearea unei atmosfere domestice perfecte. Inclusiv culoarea aleasă pentru unii pereți, la jumătatea distanței dintre acvamarin intens și turcoaz, este o nuanță iubită de maeștrii secolului al XX-lea, precum și de personalitățile contemporane ale designului interior, și reușește să confere personalitate ansamblului. „Pentru noi, arhitectura de interior este un joc al culorilor și materialelor”, încheie designerii de la Atelier Piola. Și, văzând rezultatul, putem fi siguri că așa este.