Inițiativa reprezintă unul dintre primele cazuri în care Inteligența Artificială este aplicată cu succes la proiectarea plăcilor ceramice. Experimentul a implicat o echipă de experți a Machine Learning Reply, biroul ACPV ARCHITECTS și Marazzi, combinând competențe și cunoștințe care au dat viață soluțiilor de ultimă generație pentru noua unitate Reply din Torino, la Caserma de Sonnaz.
Prin utilizarea modelelor generative, ca de exemplu Stable Diffusion, Midjourney și Dall-E 2, a fost posibilă proiectarea de noi materiale și îmbunătățirea unor aspecte ale procesului de producție, cum ar fi productivitatea, creativitatea și impactul asupra mediului. Colaborarea cu biroul ACPV ARCHITECTS a contribuit la crearea unei combinații perfecte între estetică și tehnologie, permițând crearea de produse cu un design unic.
Aplicarea Inteligenței Artificiale nu numai că deschide noi posibilități creative, datorită posibilității de extindere a gamei de plăci personalizate și de înaltă calitate, dar permite și o reducere semnificativă a costurilor de achiziție și transport al materialelor. În plus, datorită naturii sale, inițiativa poate contribui la reducerea exploatării resurselor naturale și la stabilirea unor procese de producție mai durabile.
Acest experiment a făcut posibilă depășirea unor importante provocări tehnice, creând imagini de înaltă calitate pentru a fi folosite în procesele de producție ale Marazzi. Imaginile, pornind de la eșantioane de materiale reale și scheme de montare, au fost elaborate de echipa Machine Learning Reply – o societatea a Grupului Reply specializată în Inteligență Artificială – și de ACPV ARCHITECTS folosind tehnici de inpainting, outpainting, variație și super rezoluție pentru a asigura calitate și realism maxim.
„Inițiativa, născută din dorința de a crea un design unic pentru pardoseala spațiului „Artă și Tehnologie” din noul sediu al Reply, de la Caserma de Sonnaz” explică Tatiana Rizzante, CEO Reply „a deschis un nou capitol în inovație în sectorul plăcilor ceramice datorită Inteligenței Artificiale. Colaborarea cu biroul ACPV ARCHITECTS și Marazzi a făcut posibilă îmbinarea măiestriei estetice și a tehnologiei de ultimă generație, redefinind granițele proceselor de proiectare și producție în sectorul plăcilor.”
„Inovarea ne ajută în fiecare zi să îmbunătățim procesele și produsele, să folosim mai conștient resursele de energie și materiile prime, să promovăm circularitatea în procesele noastre de producție” comentează Mauro Vandini, directorul Marazzi Group. „Acest experiment, care aplică inteligența artificială la proiectarea produselor ceramice, reprezintă nu doar un exemplu concret al abordării noastre față de sustenabilitate, care își propune să fie deschisă și multidisciplinară și a beneficiat de contribuțiile și competențele specifice ale Reply și ACPV ARCHITECTS, ci și un real salt tehnologic care poate deschide infinite posibilități creative și poate contribui activ la reducerea impactului asupra mediului asociat acestei etape a procesului”.
Experimentul cu Inteligența Artificială deschide noi posibilități în designul interior. Folosind algoritmi cu o cantitate mare de date, echipa de proiect a creat scheme de montare unice care stimulează emoțiile, oferă experiențe inedite în spațiu și creează o nouă legătură între natură și artificiu.
Reproducerea modelelor naturale are o istorie lungă în arhitectură și în designul interior, dar astăzi avem posibilitatea de a genera noi modele care depășesc limitele naturii. Imaginile generate de inteligența artificială oferă un avantaj unic în crearea modelelor de marmură datorită capacității lor de a satisface nevoi specifice în ceea ce privește semnificația, combinațiile de culori, preferințele personale și configurațiile spațiale. Acest experiment introduce o nouă abordare a creativității, combinând capacitățile algoritmilor inteligenței artificiale cu aportul și input-ul uman”, spune arhitectul Patricia Viel, directorul ACPV ARCHITECTS.