Robilant Associati: birouri noi, contemporane într-o fostă clădire industrială

timp de lectură minutele

2.000 mp uniți și reproiectați, o reamenajare atentă care alege gresia pentru placarea pardoselilor, pereților și mobilierului.

Robilant Associati este una dintre cele mai mari companii italiene de branding și design strategic; compania își are sediul la Milano, într-o clădire industrială, o fostă fabrică de ciocolată ce datează din 1931. De-a lungul anilor, birourile au încorporat diferite spații contigue, ca urmare a extinderii companiei, ceea ce a făcut necesară regândirea completă a spațiilor care, în timp, ajunseseră să fie deconectate și nu foarte utilizabile. Reamenajarea efectuată în 2020, ce a vizat atât spațiile interioare, cât și cele exterioare, precum și una dintre fațadele clădirii, a fost încredințată studioului lui Geert Koster, câștigătorul concursului lansat pentru acest proiect.

Complexul se întinde pe două etaje, în prezent organizate într-un mod eficient, ce poate fi valorificat.

La parter se află spații de lucru open space și zone dedicate întâlnirilor, atelierelor și relaxării. La subsol regăsim zona de relaxare, studioul fotografic, biblioteca de materiale și studioul de înregistrări (precum și săli tehnice și arhive). Sălile de evenimente, spațiile polivalente și galeriile de expoziții vin în completarea celor de mai sus.

Suprafața totală a birourilor – 2.000 mp – și diferențele arhitecturale și stilistice dintre spațiile încorporate treptat au făcut necesară utilizarea unor materiale practice și versatile. Gresia porțelanată a fost aleasă pentru aproape toate placările, folosindu-se diferite aspecte materiale ce au în comun nuanțele de gri și rezistența ridicată.

Mystone Ceppo di Gré cu aspect de piatră care aduce un omagiu interioarelor tipic milaneze, îmbracă pardoselile încăperii principale și, în continuitate, băile de la parter, într-un singur format mediu-mare de 75×150 cm. Mystone Gris Fleury, inspirată de piatra naturală de origine franceză, a fost aleasă în două formate diferite (de 30×60 cm și de 60×120 cm) pentru băile de oaspeți și subsol. Ambele colecții oferă suprafețe rafinate cu aspect de piatră, montate în nuanțe de gri mediu și închis, și dotate cu tehnologia High Performance care le face perfecte pentru spații cu trafic intens.

Pardoseala studioului fotografic a fost placată cu o colecție personalizată din gresie porțelanată tehnică, la fel de rezistentă, cu un aspect de ciment brut gri care se potrivește bine cu contextul.

Gresia nu a fost montată doar ca placare pentru pereți și pardoseli, ci și ca material de finisare pentru mobilier: datorită versatilității de proiectare a plăcilor mari și subțiri, blatul de la recepție a fost acoperit cu gresie cu aspect de metal din gama The Top Metal Look în culoarea Iron Dark și formatul 120×240 cm.

Blatul de lucru și backsplash-ul din bucătărie sunt realizați, în schimb, cu gresia cu aspect de marmură lucioasă The Top Elegant Black: o selecție de plăci concepute special pentru a utiliza gresia porțelanată ca element de mobilier în continuitate cu placările, valorificând caracteristicile tehnice extraordinare ale materialului. În acest caz, s-a folosit formatul de 162×324 cm cu grosimea de 12 mm. The Top – disponibilă și în grosime de 6 mm – se pretează și la placarea meselor, măsuțelor de cafea, rafturilor sau ușilor de mobilier.

Conceptul intervenției subliniază dorința de a păstra aerul industrial al clădirii originale, cu lămpile sale mari și instalațiile noi la vedere. În același timp, nevoile activităților profesionale contemporane au impus reorganizarea spațiilor interioare și crearea de medii noi și eficiente, dotate cu sisteme tehnologice și mobilier personalizat. Rezultatul final este pus în valoare de un sistem luminotehnic capabil să evidențieze volumetria spațiului și alegerile stilistice.

 

 

Proiect: Studio Koster, Geert Koster și Francesca Zanier

Acreditări foto: Andrea Martiradonna