Să ne imaginăm într-o vilă din Arizona

timp de lectură minutele

Să ne imaginăm într-o vilă din Arizona

O locuință de vis, proiectată de Alessandro Pasinelli în deșertul din Arizona, cu materiale care amintesc de natură, dar cu caracteristici de înaltă performanță și rezistență, interacționează cu teritoriul imaginar și oferă continuitate spațiilor, între interior și exterior.

O vilă de vis, o oază de liniște imaginată de Alessandro Pasinelli în deșertul din Arizona, din care preia tonurile calde de pământ și vegetația înconjurătoare. Este casa ideală propusă de Marazzi pentru evenimentul Cersaie 2021, care arată, prin proiectarea unui context, potențialul expresiv și compozițional al noilor colecții de gresie porțelanată.

Vila este concepută ca un loc îndepărtat, un loc de odihnă, ancorat în pământ, dar inserat într-un teritoriu montan. Cactușii, euphorbia, palmierii și plantele suculente sunt protagoniștii acestui teatru. Culoarea pământului merge mână în mână cu nuanțele din interior, aproape amestecându-se cu acestea, fiind reprodusă și pe volumele exterioare ale arhitecturii. Materialele sunt în relație cu lumina naturală ce pătrunde prin ferestrele mari, într-o continuă referință încrucișată între interior și exterior. Ceramica înlesnește dialogul dintre diferitele camere, creând un continuum material, ca un flux neîntrerupt. Potrivit designerului de interior, lumina devine un instrument de proiectare: modulată cu intrări calibrate, se joacă cu texturile și culorile suprafețelor pardoselilor și ale placărilor. Mystone Travertino și noile colecții Marazzi cu aspect de lemn, marmură, ciment și rășină sunt protagonistelor amestecurilor concepute cu formate mici, cum ar fi Crogiolo Rice, Lume și Zellige și, de asemenea, utilizate pentru a placa volume mari din bucătărie, lavoarele și șemineul spectaculos din zona de living.

Încă de la intrare se poate vedea un spațiu fluid, conectat la bucătărie și la zona de living. Nuanțele naturale ale materialelor ascund caracteristicile hiper-tehnice ale suprafețelor, cu rezistență ridicată la agenți atmosferici și proprietăți antibacteriene. Încăperile sunt calde, cu o sensibilitate modernă. În zona de living, mobilierul tapițat cu piele întoarsă, lenjerie și cânepă organică contrastează cu metalul antichizat al structurilor. Contrastele între lucios și mat sunt preluate și de materialele din gresie porțelanată: pentru șemineul mare, plăcuțele cu finisaj Lux din colecția Crogiolo Rice (format 15×15 cm) strălucesc lângă suprafața poroasă a peretelui adiacent placat cu Mystone Travertino, format 90×180 cm. Personalitatea puternică a aspectului de piatră este, de asemenea, protagonistă în bucătăria cu insulă, care iese în evidență datorită culorii plăcilor Grande Marble Look Verde Aver. Este un mediu personalizat, în care aspectul de marmură, utilizat pentru întregul bloc operațional și pentru lavoar, este în dialog cu pereții, ce dobândesc un aspect vibrant datorită placărilor tridimensionale cu plăci White Deco Mikado realizate cu pastă albă prin monoardere. Pardoseala cu aspect de lemn cu șipci lungi de 180 cm din colecția Oltre Sand subliniază continuitatea dintre intrare, bucătărie și zona de living.

Sufrageria, unde nucul Canaletto al mobilierului se îmbină cu metale mate british gold, se remarcă prin grinzile la vedere care se întind de-a lungul camerei și două ferestre mari tip hublou, orientate spre sud. Masa prezintă versatilitatea soluțiilor de amenajare a colecției Marazzi The Top în versiunea Basaltina 12 mm și profil la vedere. Pe pardoseală, noul format Chevron al colecției de gresie cu aspect de lemn Vero încălzește pereții placați cu dale Grande Calacatta Extra și colecția Cementum în nuanța Ash.

Dormitorul și baia sunt proiectate sub semnul continuității, ospitalității și relației cu lumina exterioară. În dormitorul matrimonial, deschiderea pe toată înălțimea este proiectată pentru a permite locuitorilor să se bucure pe deplin de lumina răsăritului și de mica grădină. Același perete este placat cu plăcile lucioase de 10×10 cm din colecția Crogiolo Zellige în culoarea Cammello, ce contrastează cu materialitatea gresiei Mystone Travertino, folosită atât pentru pardoseală, cât și pentru perete, pentru acesta din urmă fiind aleasă versiunea Scalpello 3D, ce îi conferă un aspect neted și dinamic la schimbarea luminii, datorită structurii noii tehnologii Sublime Sync. Baia este caracterizată de lavoarul sculptural Grande Marble Look Calacatta Vena Vecchia, care străbate întreaga încăpere, orientat spre vegetația dintre interior și exterior. Raft, lavoar și recipient în același timp, blatul din baie subliniază caracterul versatil al plăcilor de gresie Grande. Pentru placare, a fost aleasă colecția Momenti (format 40×120 cm) în nuanța Tabacco și decorațiunea China Touch.

Într-o vilă de vis nu trebuie ratate zonele dedicate bunăstării corpului și minții: centrul spa cu sală de gimnastică și piscina în aer liber. Caracterul practic și performanțele necesare acestor tipuri de medii sunt combinate cu căldura estetică a suprafețelor: în spa, pardoselile și placările sunt caracterizate de suprafețele mate și tehnice ale colecției Cementum în culoarea Olive, în contrast cu gresia lucioasă din colecția Crogiolo Lume; în jurul piscinei, aceeași colecție, în format 60×120 cm, dar în culoarea Cotto, creează o suprafață antiderapantă și netedă la atingere, datorită tehnologiei StepWise.

Project and styling: Alessandro Pasinelli Studio