Rezultantă a exigențelor economice și a schimbărilor socio-culturale, estetice și funcționale, împărțirea spațiilor domestice a devenit, în prezent, o tendință
Pentru a înțelege modul în care, de-a lungul timpului, am restrâns și apoi am extins rețeaua spațiilor domestice, ne ajută imaginile sugerate de cinematografie, literatură și revistele de specialitate: sunt scenografii care reprezintă sursă de inspirație și motivație, plăcuțe care înregistrează, sau chiar anticipează, mozaicul schimbărilor culturale și estetice care alcătuiesc societatea noastră.
În arhitectura spațiilor interioare, bucătăria, împreună cu baia, este mediul care reflectă cel mai bine aceste transformări, un test de turnesol al schimbărilor sociale și economice din ultima jumătate de secol.
De ani de zile, a fost utilizată ca un simplu spațiu utilitar, adesea retrogradat la spațiile înguste sau la subsolul clădirilor mari, dar a păstrat întotdeauna rolul emoțional al autenticității, al pulsiunii vitale, al unei camere primitoare, dedicate întâlnirilor, al unui loc călduros, cu aer matern, plin de semnificație relațională simbolică.
Supus unei inovații continue, aspectul spațiilor interioare a adoptat recent un nou limbaj, preferând conceptul de Living Kitchen, adică o zonă de zi dinamică și deschisă, în care cele două încăperi – bucătăria și camera de zi – fuzionează și coexistă, perfect integrate, cu un rol central în cadrul locuinței, cu soluții echilibrate și variate concepute pentru a genera o senzație sporită de libertate din punct de vedere psihologic și de mărire vizuală a spațiului.
Cauzată, fără îndoială, și de renovări și de reducerea constantă a dimensiunii apartamentelor din cauza costurilor considerabile ale clădirilor, în special în orașele mari, această preferință pentru un singur mediu multifuncțional, de dimensiuni mari, este, mai presus de toate, rezultatul necesității unei locuințe fluide, un concept deja răspândit, pe care timpul petrecut acasă pe durata urgenței sanitare cauzate de pandemia de Covid l-a evidențiat foarte mult. Bucătăria, ca o sufragerie, este un spațiu în care locuitorii pot lucra, naviga pe internet, se pot juca, pot servi masa sau face fitness, dar, mai presus de orice, este un spațiu utilizat în comun. Pentru a fi „hyggeligt” – adică fericiți cu viața noastră cotidiană, pentru a folosi un termen danez răspândit în prezent – este necesar să ne concentrăm pe lucruri simple și să împărtășim plăceri comune, cum ar fi să frământăm pâine sau să facem o prăjitură împreună. În era partajării pe internet, care intenționează să revizuiască conceptul de proprietate, din ce în ce mai depășit, de ce nu am folosi în comun și spațiul pentru pregătirea și servirea mesei, pe lângă mașină sau bicicletă?
Folosire în comun, da, dar cu o notă de ego, arătându-ne și demonstrându-ne abilitățile culinare. Așadar, prepararea mesei, care ne face să ne simțim ca un chef timp de cel puțin o oră – inclusiv datorită internetului care ne oferă tutoriale și aplicații pentru a rezolva orice problemă – devine un spectacol teatral în fața publicului format din familie sau din prieteni care ne observă și comentează, așezați confortabil pe canapea. Pe de altă parte, mass-media, cu programele sale culinare, ne-a obișnuit cu aceste spectacole, astfel încât elementul central constituit din insula din bucătărie devine altarul profan pe care are loc procesul transformator.
La rândul său, sectorul producției, adaptabil și mereu pregătit să interpreteze noile nevoi, a produs materiale fără precedent, sisteme modulare hibride ce pot fi dezagregate, se pretează la adăugiri și sunt extrem de personalizabile, atât de sofisticate și versatile încât pot fi utilizate ca elemente de tranzit dintr-o încăpere în cealaltă. Cu tendințe aproape inepuizabile, fiecare element care alcătuiește livingul și bucătăria este proiectat pentru a găsi configurația cel mai bine adaptată la nevoile personale. Bucătăriile sunt infrastructuri super-echipate, aparatele, din ce în ce mai tehnologizate, controlate de la distanță, sunt camuflate în spatele ușilor din cadrul pereților livingului sau sunt lăsate la vedere, imperceptibile datorită subtilității și eleganței lor. De asemenea, aparatele pot fi chiar elemente mobile lipsite de constrângeri tehnice, astfel încât pot funcționa pe blatul de bucătărie sau pe măsuța laterală a fotoliului.
Cercetările cu privire la materialele folosite contribuie foarte mult la integrarea acestora în diferite spații. Noile suprafețe ceramice, inovatoare și impecabile din punct de vedere estetic, creează încăperi cu o personalitate puternică, caracterizate prin culori captivante și grafică. Sau recuperează, actualizându-le, sugestii ale amintirilor și tradițiilor și, datorită imprimării digitale și proceselor de producție din ce în ce mai avansate, reproduc cu o precizie extraordinară lemnul, marmura și pietrele cele mai rare, utilizate în plăci de mari dimensiuni, cu grosimi minime, reușind astfel să genereze un efect de continuitate surprinzător în locuință. La aceasta se adaugă caracterul practic și ușurința de întreținere a gresiei, lipsită de constrângerile materialelor naturale.
Această simplificare este fundamentală pentru a face un pas înainte în căutarea unei stări personale de „hygge” în vâltoarea vieții cotidiene.