Scenografie domestică

timp de lectură minutele

În Lyon, un apartament tipic din perioada Haussmann este reinventat printr-un aspect inovator, care nu îi neglijează originile istorice. „Firul roșu“ este reprezentat de utilizarea anumitor culori și a gresiei cu aspect de marmură de la Marazzi, care se regăsește în toate camerele  

În acest apartament din Lyon, designerul de interior Constance Berthier, de la studioul de arhitectură BC Ateliers, a propus reinterpretarea unui apartament clasic din perioada Haussmann, creând un mediu cu identitate puternică, adaptat nevoilor actuale ale unui cuplu tânăr, dar capabil să păstreze spiritul trecutului. De fapt, proiectul propune o configurație nouă, conceput în întregime aproape sub forma unui open space în care camerele se succed în mod natural, creând un dinamism constant, care are un efect de raționalitate și surpriză, accentuat de utilizarea inteligentă a culorilor saturate și de varietatea materialelor care întrerup continuitatea suprafețelor.

Intrarea, complet reproiectată cu dulapuri încorporate, compartimente și o nișă cu o bancă proiectată de același designer, prezintă o progresie liniară care se estompează spre bucătărie. „Am dorit să confer acestui spațiu o dimensiune arhitecturală, subliniată de gresia cu aspect de marmură Allmarble Saint Laurent de la Marazzi și de tapetul de perete cu model natural: de aceea am ales aceste nuanțe intense. Zona bucătăriei funcționează ca un magnet pentru priviri, care apoi alunecă de-a lungul coridorului care face trecerea spre zona livingului, iar din living spre zona de noapte „într-un joc abil al perspectivelor, în care chiar și elementele de mobilier, cum ar fi modulele din lemn de stejar din bucătărie, sugerează direcția care conduce spre următoarele camere.

„Obiectivul meu a fost să amestec stilurile, epocile și materialele, evitând un total look care ar fi înghețat spațiile”, explică Constance Berthier. Astfel, în living și în dormitor (care, în cadrul acestei configurații neobișnuite, este accesat prin baie), elementele elegante ale mobilierului contemporan, restaurarea parchetului (aflat sub covor) și culorile deschise reprezintă o evidentă reconectare cu tradiția. Cu toate acestea, motivul recurent al întregului apartament este reprezentat de utilizarea gresiei cu aspect de marmură Allmarble Saint Laurent de la Marazzi, care, în diferite finisaje, acoperă pardoselile de la intrare și din baie, suprafețele din bucătărie, în continuitate cu zona de luat masa din living și încadrează frumosul șemineu aflat în dormitor. O gresie fină porțelanată colorată în masă, care face parte din vasta colecție Marble Look care, în finisajele Natural și Lux, prezintă, într-un mod extrem de fidel, diferitele nervuri, nuanțe și culori ale celor mai rare marmure italiene găsite în natură.