Aflată într-o relație osmotică mai pronunțată cu zona de living, bucătăria se reinventează în ceea ce privește utilizarea, materialele și funcțiile. Doi designeri cu o îndelungată experiență în domeniu, Giuseppe Bavuso și Stefano Cavazzana, ne povestesc despre tendințele actuale estetice și de design.
Bucătăria este un spațiu în schimbare. Din ce în ce mai multifuncțională și într-o relație osmotică mai pronunțată cu camera de zi, bucătăria este un spațiu care răspunde diferitelor nevoi ale oamenilor pe parcursul zilei. Faptul că, în ultimii doi ani, oamenii au petrecut mult mai mult timp acasă a dus, de asemenea, la regândirea bucătăriilor în aer liber. Doi designeri care se ocupă de aceste spații, Giuseppe Bavuso și Stefano Cavazzana, ne povestesc despre tendințele în ceea ce privește designul și materialele bucătăriilor.
Bucătăria pare să se afle într-o relație osmotică mai pronunțată cu alte camere din casă. Ce posibilități de design se întrevăd?
Giuseppe Bavuso. Bucătăria este încăperea principală a casei. În ultimul timp, a devenit din ce în ce mai mult o cameră de zi și mai puțin un spațiu dedicat pregătirii mâncării. Pe de altă parte, interesul crescut pentru arta culinară, reflectat și de importanța pe care o are în mass-media generală, a făcut ca bucătăriile rezidențiale să fie mai asemănătoare cu cele din mediile profesionale, dotate cu aparate mai sofisticate. Designul bucătăriei-living prezintă două laturi: pe de o parte, estetica, pentru a o apropia de restul casei – vedem, prin urmare, utilizarea materialelor decorative, cum ar fi piatra sau lemnul care sunt folosite în living – pe de altă parte, performanțele, aspect ce duce la creșterea interesului pentru materialele rezistente la apă, vapori și șocuri. Gresia porțelanată este, în acest sens, foarte potrivită, nu numai pentru că este non-absorbantă și rezistentă la uzură, ci și pentru că este ușor de prelucrat, prin comparație cu piatra naturală sau sticla. Aceasta este din ce în ce mai utilizată pentru placarea blaturilor de bucătărie. De fapt, tendința aduce materiale colorate în masă care ne permit să ne jucăm cu grosimea marginii care rămâne vizibilă: contrastul dintre grosimea monocromă a plăcii și suprafața decorată a acesteia poate fi o opțiune asupra căreia să ne aplecăm. În mod similar, sper să se cerceteze din ce în ce mai mult aspectul de piatră: având în vedere potențialul de imprimare, mă aștept la efecte precum continuitatea nervurilor, similar cu pietrele naturale.
Materialele utilizate în bucătărie s-au schimbat foarte mult în ultimii ani. Care sunt tendințele în acest domeniu?
Tendințele în finisajele bucătăriei au un caracter ciclic, deci există întotdeauna o reinterpretare a trecutului. Am asistat la „abuzul” materialelor lucioase precum lacurile, chiar și în poliester, la revenirea materialelor mai calde și mai primitoare, precum lemnul, atât natural, cât și reprodus pe materiale laminate, la sticla lăcuită. Suprafețele solide sunt încă utilizate pentru caracteristicile lor tehnice, dar în prezent reprezintă mai degrabă un fenomen de nișă. Redescoperim oțelul inoxidabil în combinație cu lemnul care îi atenuează aerul rece: o combinație care conferă spațiilor un aer mai contemporan.
Bucătăria pare să se afle într-o relație osmotică mai pronunțată cu alte camere din casă. Ce posibilități de design se întrevăd?
Stefano Cavazzana. Bucătăria nu mai prinde viață doar „la ora mesei”, ci este frecventată în orice moment al zilei și percepută ca un spațiu pregătit pentru a se potrivi diferitelor nevoi ale familiei. Având în vedere munca la domiciliu, bucătăria a trebuit să răspundă problemelor spațiilor mici și necesității unor posturi de lucru temporare și flexibile, ceea ce a dus la crearea de noi medii potrivite pentru activități profesionale, fără a le îndepărta de nevoile zilnice comune. În același timp, asistăm la tendința de a amenaja bucătării în aer liber, tendință generată de perioadele recente de lockdown, în care oamenii au petrecut mult mai mult timp la domiciliu. O bucătărie în aer liber poate fi utilizată nu numai ca bucătărie, ci și ca spațiu de petrecere a timpului liber, mai ales dacă este amenajată cu scaune sau seturi de mese, creând noi zone de partajare dinamice și transformatoare.
Care sunt materialele actuale folosite în bucătării și ce aplicații există pentru materialele ceramice?
Materialele de bucătărie sunt performante, igienice, inovatoare, cu o atenție deosebită acordată mediului. Din ce în ce mai puțin efemere și temporare și cu o calitate din ce în ce mai ridicată, bucătăriile și materialele folosite pentru acestea trebuie și vor trebui să fie rezistente în timp. În ceea ce privește materialele ceramice, cum ar fi gresia porțelanată, există o cerere de materiale „ușoare” în design, întrucât acestea facilitează creativitatea compoziției și se pretează la soluții personalizate. Tot mai multe plăci de format mare pentru placarea pereților, care amintesc de finisajele ușilor sau blaturilor, și cu grosimi mai mici pentru a le limita greutatea, dacă sunt aplicate pentru uși. Ceea ce face diferența este posibilitatea de a realiza soluții pe comandă.