Scuola Futuro Lavoro: când mediul devine psihologie

timp de lectură minutele

Studioul milanez Maurizio Lai Architects utilizează materialele și compoziția spațiului pentru a contracara stresul și a facilita procesul de învățare al persoanelor care suferă de sindromul Asperger.

Un mediu primitor și proiectat corect ajută procesul de învățare. În special în cazul persoanelor care suferă de sindromul Asperger: o formă ușoară de autism, care implică dificultăți de comunicare și de legare a relațiilor sociale. La Milano, Scuola Futuro Lavoro, proiectată de studioul Maurizio Lai Architects împreună cu Fundația „Un futuro per l’Asperger” își propune să ofere asistență în procesul de învățare și de socializare al acestor persoane printr-un curs de formare profesională. Școala se întinde pe 450 mp la primul etaj al unei clădiri din Viale Cassala. Este formată din cinci săli de predare, o sală laborator, săli mici pentru colocvii și un salon multifuncțional. Spațiile sunt bine definite pe culoare, cu perspective dinamice, dar nu haotice. „Proiectul”, spune Maurizio Lai, „a fost dezvoltat împreună cu partenerii științifici ai Istituto Sacra Famiglia (Sfânta Familie) și profesorul Lucio Moderato din cadrul Fundației. A fost o discuție îndelungată, începută în 2017, pentru a înțelege nevoile cu privire la procesul de învățare și percepția asupra spațiilor de către subiecții condiționați de această tulburare. Prin urmare, am dezvoltat soluții speciale care vizează liniaritatea culoarelor, coplanaritatea suprafețelor și uniformitatea și repetitivitatea sălilor de predare”.

Sălile de predare sunt concepute pentru a elimina orice sursă de distragere, păstrând suprafețele interne cât mai aproape de esența lor și oferind un nivel excelent de confort termic și acustic. „Principalele surse de distragere pentru acești cursanți”, continuă Lai, „sunt cele acustice și luminoase. Așadar, ne-am concentrat pe izolarea fonică a sălilor de predare, acoperind pereții și tavanele cu panouri absorbante fonic de înaltă performanță. Ulterior, s-a luat în calcul și interferența luminii naturale, instalându-se perdele electrice cu diferite grade de permeabilitate. La final, s-au ales surse de lumină cu dispozitive de reducere a intensității luminii pe tavan, pentru o luminozitate indirectă și difuză, și spoturi luminoase pentru mese și blaturi de lucru”. O „cameră de liniște” circulară, cu un diametru de 250 cm, este proiectată pentru a oferi izolare față de exterior, relaxare și regăsire a puterii de concentrare.

Finisajele combină căldura lemnului cu simplitatea gresiei Mystone Ceppo di Gré (finisaj Grey și format 75×150 cm), utilizată atât pe pardoseală, cât și pe suprafețele verticale ale coridorului. „Gresia oferă o combinație excelentă între performanțe estetice și tehnologice, pe lângă faptul că se întreține ușor. Finisajul își propune să evoce amintirea unui material drag pentru orașul Milano, primul oraș care a găzduit sediul Scuola Futuro Lavoro. Iar disponibilitatea formatului mare a permis o omogenitate incredibilă a suprafețelor”.

 

Ph. Andrea Martiradonna