News
Showroom-mul Marazzi din Sassuolo: fir roșu între design, decorare și arhitectură
timp de lectură: 5 minutele

O unică mare suprafață expozițională în care arhitectura este protagonistă și, în același timp, întâlnește decorarea și desenează spațiul.
Inaugurat în anul 2015, cu ocazia celor optzeci de ani ai companiei, showroom-ul Marazzi din Sassuolo este expresia punctelor de forță, ca cercetarea și experimentarea, care au permis mărcii să anticipeze schimbările, făcându-se vocea evoluțiilor locuirii, arhitecturii și designului.
Din proiectul arhitectului Gianluca Rossi, de la Uainot Architetti, showroom-ul Marazzi din Sassuolo este o parte a importantei și amplei restructurări care a implicat sediul istoric, fondat în anul 1935 într-o zonă care ar fi devenit polul de avangardă la nivel internațional în crearea plăcilor de ceramică valoroasă: districtul ceramic italian.
Showroom-ul, structurat în peste 1500 mp, în interior și peste 1000 în exterior, are un concept axat pe tema ”Privește dincolo de”. Începând de la cele patru mari turnuri monolit de 6 m înălțime placate cu ceramica ce-i caracterizează, totul se învârte în jurul ideii ca plăcile ceramice, într-o perspectivă diferită fată de uzual, să poată fi o invitație și de a ridica privirea.
Ca patru pilaștri materiali, cele patru turnuri sunt punctul focal al showroom-ului Marazzi din Sassuolo, reprezentând patru materiale de bază reinterpretate în colecțiile companiei: marmura, piatra, lemnul și cimentul.
Dezvoltat în diferite suprafețe, showroom-ul permite vizitatorului să experimenteze și să atingă cu mâna limbaje transversale ale construirii care merg de la arhitectură, la contract până la marile opere sau la scară redusă a rezidențialului, fără a neglija originile.
Astfel, Marazzi a fost prima companie care a avertizat asupra necesității de a califica placa de ceramică ca un element de amenajare și de arhitectură, încredințându-le direcția creatoare marilor nume ale designului. Astfel este și în suprafața cafenelei în care se pot admira piesele reprezentative ale companiei, ca placarea „Canne d’organo” a lui Nino Caruso, una dintre primele cercetări asupra tridimensionalității datată 1970, „de 4 ori curbăta” (1960) a lui Gio Ponti, intrată în istoria designului cu numele de Triennale, până la foarte noua propunere Grand Carpet, mici pixeli imprimați pe plăci cu format mare, de Antonio Citterio Patricia Viel.
Aici, designul întâlnește decorarea și desenează spațiul, aici designul întâlnește arhitectura. Archillab este colțul dedicat anume proiectanților, în care, ca într-un atelier, pot experimenta cu elementele arhitecturii. Ca și croitorii într-un magazin de țesături, designeri și arhitecți pot atinge cu mâna culorile, suprafețele și materialele tuturor colecțiilor, expuse aici pe mari panouri, pentru a găsi soluția ideală pentru a-și compune proiectul.
Spațiul amplu al showroom-ului Marazzi din Sassuolo este dedicat și outdoor-ului în care, datorită spațiilor inspiraționale, se poate aprecia continuitatea materialelor între interioare și exterioare, dar și exemple de fațade ventilate, diferite tipuri de pardoseală și montări, între care cele supraînălțate.
Dacă parterul spațiului este dedicat arhitecturii, marilor opere și contract-ului, la primul etaj atenția se concentrează pe rezidențial cu ajutorul colțurilor inspiraționale care reproduc spațiile unei locuințe. Aici, vizitatorul mai puțin obișnuit cu practica proiectării este condus într-o călătorie au ajutorul diferitelor spații domestice în care să poată mai ușor acumula inspirații pentru realizarea propriilor spații.







































