Studioul Antonio Citterio Patricia Viel semnează realizarea instalației din showroomul Marazzi de la Milano Design Week. Un mediu domestic, primitor și convivial, în care spațiul pentru bucătărie formează un întreg cu cel al livingului, datorită utilizării materialelor ceramice. Un spațiu care sărbătorește nu bucătăria, ci gătitul, nu sufrageria, ci abilitatea de a fi împreună.
Bucătăria a fost întotdeauna un loc de socializare și a reflectat, de-a lungul istoriei acestui tip de încăpere, evoluția socială și tehnologică, precum și diversitatea culturală într-o tensiune continuă, dar fructuoasă, între tradiție și modernitate. Reprezentând un mediu experimental și inovator, aceasta reflectă astăzi un mod de viață mai hibrid și versatil, bine exprimat prin conceptul de „Living Kitchen”: o fuziune dinamică între bucătărie și cameră de zi, deschisă, cu rol central în spațiul de locuit. Pe această temă, studioul Antonio Citterio Patricia Viel a dezvoltat instalația pentru showroomul Marazzi de la Milano, prezentând versatilitatea compozițională a colecțiilor Mystone Travertino în versiunea Navona, folosită aici în formatul mozaic oval lucios, și luminozitatea vibrantă a colecția Crogiolo Rice în nuanța Natural (formate 5×15, 7,5×20 și 15×15 cm). Mystone Travertino Silver a fost, în cele din urmă, aleasă pentru blatul bucătăriei.
Care este conceptul care stă la baza instalației?
„Obiectivul”, răspunde arhitecta Patricia Viel, „a fost recrearea unui mediu domestic, primitor și convivial. Spațiul pentru bucătărie formează aproape un întreg împreună cu livingul, iar dialogul dintre cele două spații este întărit prin utilizarea materialelor și culorilor propuse în ambele locații. Și prin referințe continue: de exemplu, baza băncii prezintă aceeași gresie ca blatul de lucru și blatul de bucătărie. Noile articole de mobilier, amenajarea pereților și gestionarea spațiului transmit un sentiment de apartenență care stimulează interacțiunea socială. Utilizarea stejarului pentru masa de bucătărie, precum și alegerea gresiei porțelanate – formatele mici ale colecției Crogiolo Rice și aspectul de piatră al colecțiilor Mystone, care amintesc de caracterul artizanal – oferă o senzație de căldură și de mediu domestic atemporal. Bogăția materialelor și designul formatului sfidează puritatea interioarelor orientale, fără mobilier, bogate și sofisticate din punct de vedere vizual, dar a căror estetică se bazează în totalitate pe textura pereților. Aici, spațiul este realizat exclusiv prin design interior, care sărbătorește nu bucătăria, ci gătitul, nu sufrageria, ci abilitatea de a fi împreună”.
Ce fel de spațiu de relaționare a devenit bucătăria din zilele noastre?
„Cuvântul potrivit”, continuă Viel, „este într-adevăr„relație”. Aspectul interesant al bucătăriei este relația sa cu contextul, devenind o mărturie reprezentativă a diferitelor epoci și moduri de viață. Unul dintre cele mai fascinante aspecte privind proiectarea bucătăriilor ține de faptul că această încăpere reprezintă un simbol al schimbărilor sociale, fotografiat sau, în anumite privințe, aproape anticipat de designeri și arhitecți. În anii 70, bucătăria era un spațiu privat, ascuns, dar astăzi este ceva de arătat prietenilor, ce devine un întreg împreună cu spațiul de socializare, rol rezervat anterior doar sufrageriei. Asta am vrut să transmitem prin noua instalație”.
Ce rol joacă materialele ceramice în transformarea bucătăriei?
„Au marele avantaj că sunt versatile”, concluzionează Viel. „Ceramica este un material minunat, unul dintre cele mai vechi și, cu siguranță, unul dintre cele mai eclectice, capabil să fie avansat tehnologic în ceea ce privește adaptabilitatea și posibilitatea cercetării și dezvoltării viitoare, dar care are și o anumită simplitate, o frumusețe vizibilă. Pe scurt, sunt materiale capabile să se adapteze și să răspundă la noile cerințe”.