Muzeul Amaro Lucano din Pisticci, în provincia Matera, este noua clădire a acestei mărci, un simbol al spiritului italian în lume.
O familie de antreprenori, ajunsă acum la a patra generație, decide să renoveze un spațiu vechi pentru a-l dedica istoriei mărcii și a produsului pe care îl realizează de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Astfel a apărut Muzeul Amaro Lucano din localitatea Pisticci, în provincia Matera. Un loc care vorbește atât despre trecut, cât și despre viitor.
Este imposibil de uitat o campanie publicitară a acestei mărci, cu întrebarea „Ce mai vrei de la viață?” și răspunsul pleonastic: „Un Lucano”, adică faimoasă băutură din Pisticci.
O dorință veche de 126 de ani; în 1894 Pasquale Vena a decis să nu plece cu frații lui în America, ci să se dedice patiseriei și artei infuziilor alcoolice; băutura produsă de el, după mai multe încercări, avea să devină una din cele mai cunoscute mărci de amaro din lume. Cu siguranță, a fost cea mai îndrăgită de familia Savoia, care i-a conferit lui Vena rangul de Cavaler, compania sa devenind furnizor oficial al Casei Regale.
În 2010, familia Vena a decis să renoveze spațiile de producție construite în anii ’60 pentru a crea muzeul și magazinul mărcii.
Conceptul noilor spații a fost dezvoltat de studioul canadian GPAIA – Giannone Petricone Associates. De proiectul executiv și de supravegherea lucrărilor s-a ocupat arhitectul Domenico Martino de la studioul de arhitectură omonim, cu birouri în Milano și în Pisticci.
Parcursul către istoria mărcii și pasiunea din spatele acesteia, o emblemă a know-how-ului italian, începe din grădina de plante aromatice a curții, unde cele treizeci de plante ce compun această infuzie invită privirea, atingerea și respirația.
Venind dinspre grădină găsim, în prima clădire, zona de vânzare, un depozit, bucătăria, o sală de ședințe și sala de degustări. Zona de vânzare are în centru un ghișeu care delimitează un fel de traseu obligatoriu pentru a putea vizita și degusta produsele companiei; în această zonă sunt găzduite și experimente actuale de mixologie, arta amestecării băuturilor.
Trecând prin grădină, se ajunge în spațiul expozițional, unde povestea acestei băuturi este reprezentată pe un perete mare de lemn, care pare a relua mișcările terenului argilos pe care s-a născut compania, cu șanțurile de eroziune înguste și profunde tipice zonei Matera. De altfel, toate spațiile spun o poveste a teritoriului și a tradiției, creată cu ajutorul materialelor. Un numitor comun, montat pe pardoseală, este colecția Mystone Ceppo di Gré20 de la Marazzi, inspirată din roca tipic italiană caracterizată prin incluziuni de pietricele mari.
Aceste plăci de gresie porțelanată au o grosime de 20 de milimetri și sunt versatile și rezistente la trafic, putând fi utilizate atât în interior – în locuri cu trafic intens – cât și în exterior, cu adeziv sau cu montare uscată pe pietriș. Acesta fost cazul în spațiile muzeului, unde designerii au optat pentru acest finisaj, în varianta de culoare antracit, pentru a uni spațiile expoziționale cu aleile grădinii de plante.
Suprafețele din lemn fac o incursiune în plăcile mari de gresie, definind o cale care lasă loc și elementelor de cupru, și acesta material al memoriei, care a fost dintotdeauna utilizat de către această companie, în zonele istorice de producție. De asemenea, regăsim metal și în porțile mari de acces din lemn, vopsite în negru și roșu, culoarea mărcii. Această referință constantă la pământ și la resursele sale naturale este prezentă și în spațiile muzeului, un parcurs expozițional tehnologic și interactiv, o călătorie prin cinci arii tematice diferite: teritoriul Lucaniei; istoria băuturii amaro; campaniile publicitare care au contribuit la succesul mărcii; procesarea plantelor și Pacchiana, o figură feminină distinctivă pentru această marcă, ce poartă un costum tradițional din Pisticci.