Spațiul hibrid dintre pat și birou

timp de lectură minutele

Designeri față în față. Baia, „proiectată” ca element indispensabil pentru orice cameră de hotel. Sandro Meneghello și Marco Paolelli povestesc despre principalele evoluții în domeniul designului, iar Terri Pecora subliniază atenția acordată atmosferei și stării de bine a persoanelor.

Meneghello Paolelli Associati

„Într-o cameră de dimensiuni în general mici, cum ar fi baia, intră în joc diferite elemente: instalațiile sanitare și zona de duș sau cada, robinetele, placările și mobilierul, caracterizate printr-o multitudine de procese de producție și materiale diverse. Fiecare dintre acestea a cunoscut o evoluție profundă în ultimii douăzeci de ani. De exemplu, la nivelul sistemelor hidraulice, s-au eliminat gurile de evacuare din pardoseli, sistemele de fixare a obiectelor sanitare și de scurgere a apei din vasul de toaletă (fără bordură) s-au schimbat și, în cele din urmă, lumea industrială a optimizat consumul de apă, căzile fiind înlocuite, în mod progresiv, cu cabine de duș. Sectorul hotelier a venit cu o idee inovatoare, inegalabilă, integrând baia în dormitor sau în camera de zi. Cada cu montaj încastrat este înlocuită de soluții pentru cabina de duș, cu pereți transparenți orientați înspre dormitor. Atunci când există o cadă, aceasta este independentă și introdusă în camera de zi. Zona cu mobilier și zona chiuvetei devin o insulă, care împarte spațiul cu zona de bar sau cu biroul.
Gresia reprezintă încă materialul de referință în ceea ce privește placările pentru această încăpere. În viitorul apropiat, ne-o vom imagina nu numai ca instrument pentru decor, ci și pentru a spune povești, urmând o tendință similară cu transformarea tapetelor de perete din ultimul deceniu”.

 

Terri Pecora

„Baia ‘proiectată’ a devenit, în prezent, o parte indispensabilă a oricărei case și camere de hotel noi. Multe persoane înțeleg importanța transformării acesteia într-un loc special în care își pot petrece timpul, dar și pentru a ieși în evidență atunci când sosesc oaspeții! Cred că această schimbare a avut loc în toate domeniile, de la cele comerciale la cele domestice. Și cred că are legătură cu acoperirea mediatică a acestui subiect. Baia reprezintă un loc axat pe designul, estetica și tendințele pentru spații interioare, dar și pe schimbările sociale legate de îngrijirea personală și igienă, precum și pe nevoia de produse mai durabile și mai ecologice.

Băile hotelurilor au suferit cea mai profundă transformare. Chiar și cele mai modeste structuri oferă băi proiectate cu atenție la detalii: de la obiecte sanitare la dușuri sau căzi, de la robinete până la finisaje. Sistemele de iluminat par a fi într-o fază de transformare, datorită unei atenții sporite acordate atmosferei și bunăstării.

În prezent, plăcile din gresie porțelanată trec printr-un moment important. În ceea ce privește spațiile interioare, există o aplecare puternică spre culoare, decorațiuni grafice și tendințe vintage. Toate aceste soluții sunt satisfăcute de piață. Utilizarea acestora este din ce în ce mai răspândită și în alte camere, cum ar fi dormitoare sau camere de zi cu pereți placați, conferind un aspect care îmi place foarte mult”.