Stiluri mediteraneene pentru reamenajarea unei locuințe de pe litoral

timp de lectură minutele

Proprietarii unei locuințe de pe litoral le-au solicitat tinerilor arhitecți de la 87Studio să-și amintească lecția lui Gio Ponti, reinterpretând-o; colecția Crogiolo Scenario este protagonista spațiilor renovate.

Maestrul Gio Ponti și felul în care a utilizat acesta ceramica, inspirându-se din peisaje marine reprezintă, de generații, o sursă de inspirație pentru designeri, definind un limbaj estetic specific.

Tinerii arhitecți de la 87Studio s-au inspirat și ei din această moștenire; proprietarii unui apartament le-au încredințat sarcina de a le renova spațiile domestice, consolidând relația cu marea și peisajul înconjurător.

Casa este situată în Massa Lubrense, în peninsula Sorrento, iar terasa cu vedere la mare, de la primul etaj al clădirii, oferă o priveliște uluitoare asupra superbei zonei de coastă.

Tocmai dorința de a consolida legătura cu locurile și tradiția decorativă mediteraneeană a determinat ocuparea rolului principal în întregul proiect de către colecția Crogiolo Scenario de la Marazzi.

De asemenea, nu puteau lipsi culorile albastru și alb, de asemenea tipice majolicii tradiționale pentru care este cunoscută zona.

Existența terasei și dorința de a acoperi atât spațiile interioare, cât și cele exterioare cu un singur material au făcut necesară utilizarea gresiei porțelanate.

Gama cromatică a colecției Scenario, cu plăci de gresie ce reinterpretează „I Pennellati”, seria din 1958 concepută de artistul Venerio Martini din Sassuolo pentru Marazzi, recreează aspectul „pictat cu pensula” al ceramicii tradiționale în versiunea mată și permite interpretarea tradiției garantând, în același timp, performanța produsului ceramic fabricat industrial, cu procese controlate.

Datorită inovațiilor tehnologice introduse în procesele de producție, de fapt, Scenario reproduce fidel imperfecțiunile și bogăția cromatică a plăcilor lucioase de majolică pe suprafețe mate, care sunt mult mai performante și practice.

Scenario face parte din amplul project Crogiolo, ce include șapte colecții Marazzi cu plăci în format mic, inspirate din ceramica tradițională. În spațiile acestei case, plăcile din colecția Scenario sunt montate în format pătrat (20×20 cm) și cu o singură decorațiune, Tappeto 1 Blu, în două modele și culori diferite: pe podea, schema de montare amintește în mod explicit mișcarea valurilor mării; pe perete, în bucătărie și pe terasă, același Tappeto 1 Blu este folosit într-un mod complet diferit, cu o claritate ce confirmă extraordinara versatilitate de montare, chiar și în cazul unor astfel de contraste de culoare explicite.

Albul și albastrul predomină atât în interiorul, cât și în exteriorul locuinței, conferind continuitate spațială, cu impact estetic și aspect plăcut garantate de finisajul mat al întregii colecții.

Fotografii de Daniele Domenicali