People
Suprafețe noi? Creativitatea se naște în producție
timp de lectură: 7 minutele


interviu cu Baolab
Manuela Bonaiti și Emma Clerici sunt fondatoarele Baolab, un studio de proiectare strategică, înființat în 2007 la Milano, care lucrează cu culori, materiale, suprafețe și tendințe viitoare, pentru companii. După numeroase colaborări, ele sunt din ce în ce mai convinse că creativitatea nu poate fi separată de o cunoaștere aprofundată a proceselor de producție.
De la intangibil la tangibil, care este misiunea voastră?
Punctul de plecare al activității noastre îl constituie termeni precum „strategie”, „marketing”, „țintă”, „poziționare”, dar procesul creativ se concretizează în eșantioane de culori, materiale, finisaje, elemente tangibile. Biblioteca noastră de materiale spune multe despre munca noastră de zi cu zi; pereții studioului nostru din cartierul Brera sunt acoperiți în întregime cu o mulțime de sertare și compartimente, fiecare din ele conținând un material diferit. Un univers care ne inspiră și care ne permite să conturăm liniile de cercetare pe care le transferăm apoi în activitatea pe care o desfășurăm pentru clienții noștri (inclusiv Audi, Bulgari, Luxottica, Moleskine, AGC, Technogym, Et al., Bormioli și mulți alții).
Cum lucrați cu materialele? De la ce începeți?
Suntem întotdeauna foarte atrase de înțelegerea potențialului materialelor și, prin urmare, primul nostru interlocutor este departamentul de cercetare și dezvoltare al companiilor. Instrumentele, mașinile care oferă identitate materialelor, sunt întotdeauna un punct fundamental de la care pornim. Iar intervenția noastră poate fi dublă: una legată de estetică, de ceea ce putem povesti prin culori și finisaje și, respectiv, una legată de procesul de producție. Ceea ce ni se reconfirmă cu fiecare lucrare, colaborând cu atât de multe companii din sectorul producției, este că fabrica este o sursă de mândrie pentru marcă și se vorbește despre ea cu pasiune. În cadrul complexității și numărului mare de faze de realizare, descoperirea faptului că o presă poate imprima o înclinație diferită, cu care efectele luminii de pe suprafață pot crea noi efecte este - pentru noi - inovația reală, este creativitate de proces, singura care deschide drumuri noi.
Adesea, din cauza constrângerilor legate de obișnuință și a celor de ordin economic, este dificil să se descătușeze energia de proiectare a tehnicienilor care lucrează cu mașini și procese, dar trebuie întotdeauna să le reamintim că ei contribuie la dezvoltarea creativă și că o mare parte din frumusețea produsului este datorată muncii lor.
Suprafețe mari sau mici: cum lucrați la scalabilitate?
Dacă lucrăm cu materiale, raportul cu dimensiunile, scalele în care este declinat, constituie unul dintre elementele de susținere ale proiectului. Lucrăm cu CMF - culori, materiale și finisaje - iar pentru cei care lucrează în acest domeniu se subînțelege că o culoare are propriul său volum, iar cât de mult din ea se utilizează influențează foarte mult caracterul produsului. Atunci când se lucrează cu materiale, cu treceri de la micro la macro, trebuie să fim foarte atenți la sistemul cromatic. Cu țesăturile este mai ușor, deoarece acestea sunt proiectate pentru a fi produse în formă extinsă, în role de dimensiuni mari. De asemenea, modelele fac diferența în ceea ce privește munca la diferite scale. Schimbările de dimensiune fac parte din înțelesul și identitatea estetică a produselor: dacă lucrez cu piele, știu că îmi pot imagina diverse obiecte, de la canapele la mici accesorii; dacă lucrez cu o placă, știu că o voi monta în spații fizice, inclusiv fațade și, prin urmare, mă raportez la un univers cu valori complet diferite, cu implicații puternice asupra proiectului și asupra poziționării materialului creat.
Pot fi detectate tendințele în acest moment de tranziție?
Urgența sanitară a răsturnat unele paradigme. Unul dintre aspectele care au fost perturbate este relația cu viața domestică și cu obiectele; raportul senzorial este în creștere, prin comparație cu diminuarea raportului interpersonal. Obiectele din jurul nostru sunt importante și, cu cât trecem mai mult la dinamica relaționării virtuale, cu atât ne devin mai dragi acele obiecte. De asemenea, petrecem mai mult timp acasă, iar acest lucru ne îndeamnă să consolidăm sentimentul de îngrijire (ceea ce înseamnă mai multă atenție acordată perisabilității, curățeniei, întreținerii). Această atitudine, de a pune în valoare materialele, la care suntem mai atenți, este o tendință care va conferi produselor un caracter narativ mai pronunțat.
Rezultatul accelerării impuse de starea de urgență este, de asemenea, o revenire la nevoile de bază, la timpul petrecut în aer liber, în contact cu natura. Conceptul de prag între interior și exterior s-a schimbat în mod iremediabil, iar acest lucru va avea un impact semnificativ asupra materialelor, prin schimbarea canoanelor materiale, cromatice și funcționale.





