The Green & Blue Room: Patricia Viel vorbește despre noul concept pentru Marazzi și despre proiectele actuale

timp de lectură minutele

Deschiderea „The Green and Blue Room” la Fuorisalone 2023 cu arhitectul Patricia Viel, co-fondator ACPV ARCHITECTS Antonio Citterio Patricia Viel, care a proiectat și a supervizat amenajarea spațiului de intrare în showroom-ul Marazzi din Via Borgogna din Milano. Am discutat cu Patricia Viel, un designer bine-cunoscut, și despre activitatea pe care o desfășoară studioul în întreaga lume și despre subiectele care vor fi în centrul atenției în următorii ani.

strong>nou concept pentru showroom-ul Marazzi din Via Borgogna 2 din Milano, cu ocazia Milano Design Week. Acest proiect ce explorează sectorul comercial, semnat de ACPV ARCHITECTS, unde ceramica tradițională Crogiolo Confetto, plăcile de gresie cu format foarte mare și aspect de marmură, catifeaua, bronzul și porțelanul interacționează într-un mix & match rafinat și atemporal.
De pe scena Milano Design Week, prin cuvintele rostite de Patricia Viel, am privit scena internațională în care studioul ACPV ARCHITECTS ocupă un loc de frunte.

„The Green & Blue Room”: care este conceptul noii instalații?

Le-am propus celor de la Marazzi să folosească toată porțiunea orientată către stradă. Am plecat de la presupunerea că vom uita de conceptul de vitrină: ideea este să transferăm conținutul experienței într-un showroom. Spațiul trebuie să transmită intențiile unui produs, un climat, o atmosferă, trebuie să capteze atenția vizitatorului, trebuie să fie interesant să mergi și să te întorci din acel loc.

Proiectul „The Green & Blue Room” creează o ambianță intimă și confortabilă. Un salon de ceai rafinat, caracterizat de o paletă de culori în tonuri pale. Blatul – cu linii elegante și finisaj de bronz – din gresie cu aspect de marmură, care se regăsește și pe pardoseală, pe peretele barului și pe mese, se îmbină cu noua colecție Crogiolo Confetto într-un dialog abil al texturilor și culorilor.

Proiectul demonstreazăversatilitatea extremă a materialelor ceramice, care au atins în prezent un grad de dezvoltare și adaptabilitate fără precedent, iar rafinamentul gamelor de culori le permit designerilor să confere o personalitate puternică unui mediu, folosind foarte puține elemente, două culori și două materiale.

Din lumea întreagă la Milano Design Week și înapoi… la ce teme lucrează ACPV?

Suntem implicați în numeroase proiecte, atât în Italia, cât și în străinătate, toate având în comun dorința de a crea spații care să genereze „bunăstare comună”. Printre acestea se numără reamenajarea sediului central Enel din Viale Margherita din Roma și reamenajarea clădirii Enel „Alessandro Volta” din Montalto di Castro (Viterbo), destinată inițial unei centrale nucleare care nu a intrat niciodată în funcțiune și reconvertită în centru cultural și muzeu dedicat tranziției energetice, TECCC. Cel mai recent, am inaugurat birourile Building D în zona Symbiosis din Milano, o clădire cu mai mulți chiriași care urmează abordarea noastră „Building-as-a-City” (BaaC), în care birourile absorb complexitatea unui mediu urban și oferă serviciile (sală de sport, săli de mese, zone de pauză) de care au nevoie oamenii în timpul zilei. Această abordare favorizează spațiile hibride și contaminarea încrucișată între tipologiile arhitecturale (birouri, spații rezidențiale, ospitalitate).

O lucrare la diferite scări, o probă de virtuozitate în definirea unor spații de calitate și a aceleiași calități a timpului petrecut acolo…

Zona Symbiosis, situată la doar câteva minute de centrul istoric al orașului Milano, este un masterplan pentru un cartier de afaceri de 130.000 de metri pătrați, cu un set de clădiri noi care promovează creșterea durabilă și policentrică a orașului, oferind spații publice ample, unde oamenii pot experimenta peisajul urban în moduri noi. Rămânând la aceeași temă a bunăstării, lucrăm și la clădirile de hoteluri și birouri din zona MilanoSesto, unul dintre cele mai ambițioase proiecte de regenerare urbană din Europa din ultimii ani. În SUA, lucrăm la piața publică 1221 Avenue of the Americas, centrul Rockefeller, care va deveni în curând un nou loc de întâlnire dinamic în inima Manhattanului.

Pornind de la noile nevoi ale oamenilor și revenind la bunăstarea celor care vor locui în spațiile pe care le proiectați, nu putem să nu ne gândim la litera S, de la „social” din criteriile ESG.

Principalele tendințe, atât în arhitectură, cât și în designul de interior, se referă din ce în ce mai mult la a răspunde nevoilor oamenilor, la înțelegerea modului în care ceea ce facem noi, ca arhitecți, se poate integra în infrastructura socială a unui anumit context pentru a îmbunătăți calitatea vieții. Studierea locației șantierului, a contextului, a istoriei sale este, cu siguranță, materia primă a proiectelor noastre. Lucrând asupra limbajului și expresiei, ne propunem să găsim soluții care să stabilească armonii și dialoguri cu peisajul urban și natural. Nu lucrăm niciodată la un proiect considerându-l izolat de viața locației sale.

În proiectele noastre încercăm să atingem „sustenabilitatea socială”, îmbinând dimensiunea fizică a arhitecturii cu dorințele oamenilor, lucrând la o idee de spațiu în continuă evoluție, o infrastructură în care viața socială și culturală a luat întotdeauna formă, definind servicii, sisteme de implicare a cetățenilor și spații flexibile pentru evoluția comunităților și a locurilor, adesea într-o logică a regenerării.

De asemenea, un aspect central al proiectelor noastre este grija pe care o acordăm alegerii materialelor. Preferăm materialele naturale, combinând spiritul italian și cultura materială a locurilor: de exemplu, în hotelul Bulgari din Tokyo – inaugurat cu doar câteva zile în urmă – am asociat marmura italiană cu lemnul de ulm, un copac caracteristic Japoniei. În proiectul rezidențial Cascina Merlata, pe de altă parte, am acordat un spațiu amplu utilizării placărilor ceramice: atunci când alegem materialele care vor fi utilizate în proiectele noastre, fie că este vorba de design interior sau de arhitectură, acordăm la fel de multă atenție performanței ca și valorii estetice.

Nu mai puțin importantă este tema luminii, care este esențială pentru proiectele noastre, ca element capabil să combine și să consolideze legătura dintre spațiu și mediul natural, îmbunătățind experiența oamenilor cu acesta.

Firma de design ACPV lucrează pe teme foarte diferite, la cele mai diverse scări, în întreaga lume. Cum gestionați competențele?

Fie că vorbim despre o dezvoltare urbană la scară largă sau despre o singură sală de ședințe într-o clădire de birouri, este vorba despre capacitatea de a sistematiza datele și întregul proces de proiectare cu ajutorul unor instrumente digitale care le permit arhitecților și inginerilor să reunească competențele dintr-o gamă largă de discipline pentru a gestiona lucrările în toată complexitatea lor. Digitalizarea este un mijloc, nu un scop, și ne permite să îmbunătățim experiențele și culturile, nu doar designul, ale oamenilor care lucrează cu noi. Revenind la factorul „S”, nici nu putea fi altfel.