Design

Triennale: evoluția celor patru curburi

timp de lectură: 3 minutele

Triennale: Placa emblematică proiectată de Gio Ponti - 1

La șaizeci de ani de la crearea acesteia, placa ceramică emblematică proiectată de Gio Ponti și Alberto Rosselli este confirmată ca valoare atemporală.

Placa emblematică Triennale, proiectată de Gio Ponti pentru Marazzi cu ocazia expoziției Triennale di Milano din 1960 de la care și-a luat apoi numele, a intrat în istoria proiectării pentru că a înlăturat dogma formei pătrate sau dreptunghiulare cu forma sa „de patru ori curbată”. Dala din ceramică cu profiluri sinuoase, cu suprafață lucioasă și culori diferite, s-a impus imediat ca un imn al modularității și flexibilității. O țesătură genială de îmbinări cu posibilități de compoziție nelimitate, bazată pe armonia contrariilor: plin/gol, pozitiv/negativ, linie/curbă, orizontal/vertical. Aplicată astăzi tuturor colecțiilor Marazzi, își multiplică forța expresivă într-un joc infinit de texturi și culori, precum un limbaj universal.

Aceste premise sunt acum confirmate de noile versiuni ale plăcii Triennale, culoarea devenind protagonista în variante lucioase și opace, în contrast sau ton pe ton. Versatilitatea devine totală, deoarece forma emblematică devine acum transversală pentru toate colecțiile mărcii, în două mărimi (10 × 15,5 și 30 × 46,5 cm) pentru cele două tehnologii, gresie porțelanată și monoardere, atât pentru pardoseli, cât și pentru placarea pereților. Astfel, modelul grafic al celor patru curbe se poate contopi, de exemplu, cu expresivitatea rășinilor, pietrelor, cimenturilor, marmurei oferite de colecția Grande, sau cu dimensiunile mai arhitecturale și tehnice ale liniei SistemS. Sau, din nou, cu culorile și farmecul retro al D_Segni din catalogul Crogiolo.

Triennale transcende epoci, suprafețe, contexte, într-un dialog deschis și continuu între istorie și tehnologie, proiectare și producție industrială, formă și materie, ceramică și gresie.

Placa Triennale este expusă în cadrul expoziției „Gio Ponti: Amare l’architettura” în cadrul Maxxi, Muzeul Național al artelor secolului XXI din Roma, până pe 13 septembrie 2020, cu două compoziții care o interpretează în noi prezentări.