Un cartier inteligent sustenabil, cu gresie Marazzi

timp de lectură minutele

UpTown Milano este primul cartier inteligent italian, complet lipsit de emisii de carbon, care a realizat deja primele reședințe sub semnătura studiourilor SSA, Scandurra Studio Architettura și ZDA, Zanetti Design Architettura

Prima parte a construcției negrevate de certificate de urbanism din cadrul noului cartier UpTown din Milano vizează aproximativ 420 de apartamente, dintr-un total de două mii de reședințe, care vor fi finalizate până în 2026. Realizate pe baza proiectului SSA, Scandurra Studio Architettura și Zanetti Design Architettura, arhitecturile primelor două loturi din Cascina Merlata – patru turnuri și trei clădiri liniare – creează un sistem rezidențial deschis și în continuitate cu structura urbană și amenajarea teritoriului existent.

Noul cartier este dotat cu inovații tehnologice – de la car sharing în condominiu la conectivitate și supraveghere video – furnizate de un grup de societăți care au infrastructură în zonă, 900 de mii de metri pătrați cu 250 de mii de metri de parcuri publice, cu cele mai avansate tehnologii: Vodafone, Bosch, A2A, Samsung, WeShare'ngo, Clear Channel, printre altele, sunt partenerii de inovație ai Euromilano. „La UpTown nu există doar case frumoase într-un cadru plăcut și verde, datorită parcului de 25 de hectare”, confirmă Attilio Di Cunto, CEO al Euromilano, „totul este conceput pentru a ușura viața rezidenților și pentru a face fiecare experiență plăcută. Soluțiile digitale merg în această direcție și se suprapun perfect cu filozofia noastră. Pentru noi, conectivitatea trebuie considerată un serviciu primar, precum furnizarea de apă și electricitate”.

Chiar și la scara unei clădiri individuale, reședințele sunt dotate cu cele mai moderne funcții de automatizare a locuințelor: servicii digitale, sala de sport a condominiului, creșa bilingvă, spațiile de lucru comune și accesul direct la marele parc public creează un adevărat ecosistem care pune pe primul loc calitatea vieții familiilor.

Cartierul este primul district complet fără emisii de carbon din Italia. De fapt, în interiorul cartierului inteligent, nu este prevăzută utilizarea metanului, încălzirea provine din tratarea celei de-a patra generații de deșeuri de la centrala termică din Figino în apropiere, răcirea fiind totuși produsă prin utilizarea geotermală a acviferelor. Sustenabilitatea ecologică a cartierului UpTown va fi validată de GBC Italia (Green Building Council), primul cartier italian care va fi certificat integral.

Calitatea arhitecturii este definită de aspectele compoziționale ale unei identități puternice, care redau în câteva imagini experiențele cartierelor rezidențiale, expresie a culturii de proiectare a orașului Milano postbelic, și printr-o alegere precisă a materialelor și detaliilor.

Clădirile se caracterizează printr-o serialitate orizontală reprezentată de elemente sub formă de corzi, care evidențiază totalitatea unităților rezidențiale, cu balcoane mari, deoarece camerele deschise acoperă cea mai mare parte a volumelor care sunt puse în relație puternică cu spațiile verzi care le înconjoară.

Un sistem de elemente lamelare aurite și de culoarea bronzului constituie o diafragmă, un voal între interior și exterior, și colaborează cu masele opace ale volumelor formând un întreg luminos și simplu.

„Pentru fațadele arhitecturilor liniare”, spune Umberto Zanetti, din partea studioului ZDA, „am dezvoltat, în strânsă colaborare cu Marazzi și laboratorul său, noile plăci de gresie porțelanată cu finisaj Ceppo di Gré, realizând pentru proiect un material ad hoc, care a reluat în cheie actuală, în ceea ce privește dimensiunile și tehnologia de producție, marea tradiție a arhitecturii milaneze din anii ’50, unde aceeași piatră de la carierele din Gré era utilizată ca material nobil și decorativ”.

Produsul testat și aplicat în UpTown a devenit parte a catalogului Marazzi din seria Mystone Ceppo di Gré. Seria de plăci este certificată GreenGuard – certificarea produselor ambientale care măsoară emisia a aproximativ 400 de substanțe nocive pe fiecare produs fabricat – și acreditată LEED, și este disponibilă în trei tonuri de culori diferite: antracit, cenușiu și alb.