Un nou centru de producție și noi birouri ale companiei Mozzanica în Osnago

timp de lectură minutele

Un nou centru de producție și noi birouri ale companiei Mozzanica în Osnago

Colecția Grande Stone Look Ceppo di Gré în format mare de la Marazzi a fost aleasă de Alessandro Villa Studio pentru noul sediu Mozzanica în cadrul diferitelor spații ale clădirii, inclusiv datorită caracteristicilor sale de material ceramic, ideal pentru o proiectare liberă, ductil și cu potențial infinit.

Transformarea unei unități de producție într-un amplu complex multifuncțional este un proiect semnat de Alessandro Villa Studio pentru noul sediu Mozzanica din Osnago (provincia Lecco), o companie lombardă care se ocupă cu sisteme și servicii de protecție împotriva incendiilor. Acest proiect nu presupune numai o extindere și o nouă reorganizare a spațiilor, cu trei zone principale, birouri, producție și o zonă mare pentru activități de instruire, cu cursuri dedicate siguranței și sistemelor de prevenire a incendiilor, ci și extinderea spațiului de birouri construit anterior și a parterului, extinse în prezent până la depozitul de la etajul superior, precum și construirea unui nou volum în cadrul fabricii.

În plus, distanța mare dintre stâlpi și înălțimea clădirii au făcut posibilă construirea unei arhitecturi în clădirea industrială originală, cu o fațadă nouă orientată spre zona de producție. „La parter, toate zonele dedicate vizitatorilor sunt concepute ca spații fluide, care comunică între ele, ușor de modificat în cazul unor evenimente speciale. Ferestrele și pereții mobili permit pătrunderea luminii naturale chiar și în spațiile mai îndepărtate de ferestre, cum ar fi atriul pe toată înălțimea scării principale, spre care converg toate căile de acces și spre care dau unele birouri de la primul etaj”, spune arhitectul Alessandro Villa. Materialele și culorile au fost preluate din clădirea industrială istorică a complexului, cu contraste evidente.

„Pentru placarea intrării, a auditoriului și a atriului spațios, cu înălțime dublă, am ales plăcile mari din gresie porțelanată de doar 6 mm grosime Grande Stone Look Ceppo di Gré Grey de la Marazzi, pentru a conferi un iz arhitectural spațiului interior, ca și cum pereții ar fi fațada unei clădiri a cărei geometrie a îmbinărilor am proiectat-o ​​cu atenție. Am ales această soluție pentru a conferi arhitecturii un aer de durabilitate tipic, și pentru a lua în considerare spațiile colective și de tranzit, sub forma unei piețe interioare.

Alegerea finisajului Ceppo di Gré este legată de tradiția lombardă de a utiliza această estetică, cunoscută și sub denumirea de „ciment milanez”, pe fațadele clădirilor. Cu toate acestea, aspectul finisajului Ceppo conferă valoare percepției suprafețelor și, în același timp, se potrivește caracterului industrial al pardoselilor din ciment lustruit”, explică proiectantul. Colecția Grande Stone Look Ceppo di Gré de la Marazzi, disponibilă și în variantele Gris du Gent, Granito Black și Pietra di Vals, cu performanțe tehnice extrem de ridicate, se pretează la multiple utilizări și personalizări în spații rezidențiale și comerciale.
Energia cromatică a colecției cu format mare și grosime subțire Eclettica este, în schimb, protagonista spațiilor rezervate pentru băi, în care culoarea originală Purple alternează cu structura inovatoare Diamond 3D.

Fotografii: Maurizio Montagna