Un nou portal decorat cu vegetație, simbol al trecutului industrial

timp de lectură minutele

Intervenția studioului L2 Architetti într-o fostă zonă industrială, acum rezidențială, a produs în cartier o reorganizare arhitecturală interesantă și o contribuție semnificativă la spațiile verzi

Ne aflăm în orașul metropolitan Milano, în Via Fratelli Casiraghi din Sesto San Giovanni, unde studioul milanez L2 Architetti (Francesco Lorenzelli, Cristina Lancetti și Federico Lorenzelli) s-a ocupat de reamenajarea ultimei porțiuni neutilizate a unui fost complex industrial reamenajat în scop rezidențial, situat într-o poziție semicentrală, dar într-un context urban destul de dezordonat, având nevoie, așadar, de o reorganizare arhitecturală.

„Spațiile au fost împărțite urmând un model echilibrat, care vizează atât planul cât și volumul, dezvoltat de-a lungul a patru clădiri – explică Francesco Lorenzelli – dintre care trei sunt de uz rezidențial, una cu patru și două cu șase etaje, pe lângă holul de intrare care cuprinde recepția și serviciile de administrare a clădirilor” pentru un număr total de 65 de apartamente de clasa A.
De asemenea, raportul dintre spațiile deschise și implementarea remarcabilă a spațiilor verzi, laitmotivul întregului complex, este bine echilibrat. Aceste zone verzi sunt percepute chiar din reconfigurarea portalului de la intrare, care, în partea de sus, adăpostește jardiniere mari, cu vegetație bogată, care atârnă spre șosea. Geometria, dimensiunile mari, dar mai ales plăcile de gresie High Performance Mystone Ceppo di Gré de la Marazzi, folosite pentru placare în culoarea Grey și formatul mare de 75×150 cm, subliniază aspectul industrial al clădirii.

În interiorul clădirilor, continuă proiectantul, „materialele de fațadă reprezintă stratul de finisaj de culoare deschisă pentru zonele cu izolație exterioară, în timp ce placarea cu plăci Mystone Ceppo di Gré a fost aleasă pentru părțile rămase (detaliul fațadei care pătrunde până în holul de intrare este interesant) și pentru interiorul parterului clădirilor, casa scărilor și unele zone din partea laterală a ferestrelor”, definindu-se ca element ireproșabil de continuitate între interior și exterior.

Colecția Mystone Ceppo di Gré, disponibilă în 4 culori naturale, mai multe formate și suprafețe, beneficiază, de asemenea, de tehnologia inovatoare antiderapantă StepWise, esențială în zonele cu trafic ridicat, garantând, în același timp, suprafețe fine la atingere.

Pe pardoseala din holurile interioare, într-un frumos contrast cromatic cu pereții roșii, s-a preferat Mystone Basalto Piombo, în noul finisaj natural, care interpretează în gresie piatra vulcanică mai compactă și este, de asemenea, realizată cu tehnologia High Performance, care garantează rezistența și versatilitatea suprafețelor la interior și exterior. Aceeași colecție, în versiunea cu suprafață structurată, a fost aleasă pentru a placarea pardoselilor din holul de la intrare.

Foto: Andrea Martiradonna