Un proiect echilibrat

timp de lectură minutele

În Trani, arhitectul Antonio Loiodice dă o nouă față unui loc istoric, folosindu-se de mobilier și materiale minimaliste cu un puternic impact scenic

Proiectul de renovare realizat de Antonio Loiodice în Trani marchează o ruptură cu tiparele tradiționale care au fost preferate, multă vreme, pentru restaurantele „rapide” precum baruri și pizzerii. La amenajarea Pizzeria Bovio, un loc istoric cu o suprafață de 90 de metri pătrați pe un singur nivel, spațiul a fost golit, restaurat prin hidrocurățare, vopsit și reorganizat. „Proiectul a luat naștere din ideea de a da o nouă față unui loc cu o vechime de aproape un secol”, explică designerul. „ A atinge aceste locuri înseamnă a realiza o conexiune la viața oamenilor care au trăit și au lucrat aici în toți acești ani”.

La intrare, ne atrage atenția senzația de curățenie și lejeritate: mobilier minimalist, bolți înalte și albe din tuf – piatra locală tipică – în contrast cu ferestrele, lămpile, scaunele și accesoriile de design, toate alese în tonuri riguroase de negru mat. Inserate într-o structură ce respectă tradiția, elementele aferente servirii – indispensabile într-un loc public – capătă astfel un caracter expresiv deosebit.

„Tradiția pastelor făcute de mână și frumusețea tufului din Puglia trebuiau să întâlnească inovația cu orice preț”, explică în continuare Loiodice. „Din acest motiv, proiectul a fost realizat în jurul elementului principal al locului, tejgheaua, care trebuia să respecte canoane de frumusețe, curățenie și eleganță dar, în același timp, să țină cont de istorie”. Situat la intrare, acoperit cu plăci mari cu aspect de marmură The Top Marble Look Capraia Book Match, gresia fină porțelanată colorată în masă (160×320 cm, grosime 6 mm) obținută cu ajutorul celor mai inovatoare și sofisticate tehnologii digitale ale Marazzi, acest element – pe care se sprijină, aproape ca niște elemente de decor, frumoasele vitrine din sticlă călită pentru expunerea alimentelor – se remarcă ca o prezență centrală monolitică, destinată prelucrării la vedere și vânzării la pachet.

„Plăcile mari din colecția Capraia caracterizează mesele și tejgheaua care, prin aspectul său de marmură, a făcut din acest local o cutie plină de povești și arome care respectă tradiția și designul contemporan, astfel încât oricine trece pe aici să se simtă în continuare ca acasă.” La crearea unei atmosfere plăcute contribuie materialele calde precum majolica de pe pereți și lemnul natural de stejar folosit pentru dulapuri și lambriuri, dintre care unul, amplasat în fața tejghelei, susține blatul în consolă destinat consumului rapid al alimentelor. Spațiul, cu o suprafață neregulată, se îngustează apoi, pătrunzând adânc într-o încăpere mică, mobilată cu două rânduri scurte de mese ale căror blaturi sunt realizate tot cu The Top Marble Look Capraia Book Match, păstrând astfel, datorită folosirii sobre a materialelor și a culorilor, continuitatea compoziției.

Foto Aldo Dith