Visul organizației non-profit LAD devine realitate odată cu casa din Catania creată pentru a găzdui copiii care suferă de boli oncologice
Conceptul de Cure&Care a luat naștere din studiile despre tratamentul prin artă ale lui Cinzia Favara Scacco, președinta organizației non-profit LAD: un parcurs de peste douăzeci de ani în care a fost posibilă identificarea nevoilor copiilor care se confruntă cu boala.
Metoda se manifestă, de asemenea, prin intermediul ospitalității și frumuseții locurilor de tratament; din acest motiv, LAD s-a angajat întotdeauna să creeze spații „la dimensiunea copiilor”
și definirea, la scară națională, a liniilor directoare pentru psihologii care lucrează în cele peste cincizeci de centre italiene de oncologie pediatrică.
În 2013, LAD s-a întâlnit cu CasaOz, o organizație non-profit angajată din 2005 în asistență non-spitalicească pentru copiii care suferă de boli grave, care a propus repetarea experienței cu reședința de zi în Sicilia, care începuse deja la Torino. Astfel s-a născut ideea creării noii case prin aplicarea metodei LAD Project, al cărei creator este arhitectul Emilio Randazzo, animatorul, împreună cu soția sa Cinzia Favara, organizației non-profit din Catania.
Două mii de metri pătrați de frumusețe, cu șase apartamente cu o singură cameră dotată cu patru paturi, baie privată și bucătărie, cu vedere spre curtea interioară și grădină: WonderLAD găzduiește și laboratoare, birouri, un auditoriu multifuncțional pentru 300 de persoane.
Proiectul, creat de studioul de arhitecți FrontiniTerrana, este inspirat din două imagini: „O îmbrățișare reconfortantă și secțiunea simplă, cu fronton triunghiular, a unei case proiectate de copii, au constituit semnele și dorințele cu care să realizeze proiectul. Urmărind aceste două imagini, ne-am gândit la o clădire continuă, configurată spațial în jurul unui loc verde și sănătos, care să-i evidențieze continuitatea, întrerupt doar de poarta de intrare”, povestește arhitectul Antonino Terrana, și continuă: „ferma siciliană sau ‘baglio’ ne-a confirmat un caracter bazat pe articularea volumetrică și funcțională a arhitecturii siciliene în jurul unui loc deschis.
O operă arhitecturală, cea a WeLAD, care pentru natura sa excepțională, a obținut patronajul Uniunii Internaționale a Arhitecților, al Consiliului Național al Arhitecților P.P.C., al Institutului Național de Bioarhitectură, al Federarchitetti, al Regione Siciliana, Inarch Sicilia și Inbar.
Strategiile energetice adoptate permit clădirii să-și confirme apartenența la categoria clădirilor nZEB cu scopul de a obține certificarea CasaClima Nature.
Structura din lemn, lăsată la vedere în interior, a fost acoperită cu o manta metalică ușoară pe extrados, cu excepția capetelor de intrare și a zonei cu spațiile de locuit ale casei. Această acoperire externă, pe lângă faptul că oferă un caracter unitar și solid, acționează ca un strat izolant, alcătuit în mare parte din plută arsă.
Pentru sistemul de suprafețe interioare, care mediază diferitele texturi, dimensiuni și culori, întotdeauna cu o atenție deosebită la modernitate, a fost utilizat un sortiment al colecțiilor Marazzi. Pentru dimensiunile mari ale holului principal și ale holurilor interioare, s-a preferat utilizarea colecțiilor SistemC Città, în versiunea Cemento și Block, gresie porțelanată în nuanța Beige, inspirată de finisaje din rășină; ambele colecții se caracterizează printr-o rezistență ridicată la uzură și sunt ideale pentru camere de trecere.
Pe de altă parte, culoarea devine protagonista spațiilor private, prin intermediul colecției de ceramică pentru placarea pereților, în format mare Eclettica; o paletă de opt culori, prezentată aici în varianta Cream, completată de o gamă de structuri 3D, decorații, un mozaic și o prețioasă șipcă metalică, permite versatilitate maximă și definirea unei identități distinctive în toate spațiile de locuit ale complexului din Catania.
Ph Daniele Domenicali