category icon Pianeta

Angajamentul nostru față de gestionarea responsabilă a resurselor

timp de lectură minutele

Sustenabilitatea mediului trece, de asemenea, prin utilizarea corectă a resurselor, începând cu energia, care este fundamentală în procesul de producție a ceramicii. Am fost prima companie din sectorul ceramicii care a obținut certificarea sistemului de calitate în conformitate cu ISO 9001 în 1994 și, mai târziu, certificarea ISO 14001 pentru sistemul de management de mediu. În cele din urmă, în 2022, compania a fost printre primele din lume care a obținut certificarea ISO 17889-1, primul standard internațional care evaluează sustenabilitatea plăcilor ceramice prin raportarea la 38 de criterii cantitative și calitative în cele trei domenii ale durabilității: mediu, social și guvernanță.

În ultimii ani, instalațiile au fost modernizate cu cele mai bune tehnologii disponibile care vizează eficiența energetică. Reducerea rezultată a consumului de energie a dus la o reducere a emisiilor directe de aproximativ 14000 de tone de CO2 pe an. Economiile de energie au fost confirmate prin obținerea de „certificate albe” în Italia, și anume certificate de eficiență energetică (TEE), care certifică economiile de energie rezultate din realizarea unor acțiuni specifice, cum ar fi instalarea de cuptoare eficiente din punct de vedere energetic.

În plus față de aceste măsuri, cele centrale de cogenerare proprii ale grupului generează, prin producerea simultană de energie electrică și termică, o reducere a emisiilor de 15.000 de tone de CO2 pe an, ceea ce, adăugat la reducerea emisiilor directe, duce la economii totale de 29.000 de tone de CO2.

O nouă instalație de cogenerare pentru unitatea de producție din Sassuolo

În Sassuolo, avem una dintre cele mai avansate fabrici eco-sustenabile din lume pentru producția de plăci de gresie porțelanată. Datorită colaborării cu Alperia Green Future, am finalizat o centrală de cogenerare care acoperă întregul necesar de energie electrică al unității din Viale Regina Pacis.

Instalația din Sassuolo se alătură celor deja existente la fabricile din Casiglie și Fiorano Modenese.

Economisire și recuperare pentru a reduce impactul în toate procesele de producție

Noile facilități de producție au fost proiectate cu mare atenție pentru impactul asupra mediului. Sistemele de recuperare a căldurii, a apei industriale și a deșeurilor de producție ne permit să ne reducem impactul asupra mediului și să asigurăm confortul și siguranța angajaților noștri.

Pentru a reduce consumul de energie, canalizăm căldura produsă de cuptoare în interiorul fabricii către alte etape ale procesului (uscătoare, atomizoare) și către sistemul de încălzire.

În toate fabricile noastre, economisim energie și prin achiziționarea de motoare mai eficiente pentru a rula liniile de producție și prin gestionarea responsabilă a fabricii. În plus, sistemele de iluminat tradiționale au fost înlocuite cu noi sisteme cu LED-uri.