category icon Pianeta

Inovarea, un efort de îmbunătățire continuă

timp de lectură minutele

Inovarea ne ajută să dezvoltăm noi produse și tehnologii, procese și modele de afaceri care sunt mai eficiente și mai eficace în protejarea mediului. Prin investiții și cercetare continuă, proiectăm noi produse și reformulăm colecțiile existente pentru a continua să îmbunătățim impactul lor asupra mediului și să asigurăm siguranța și sănătatea celor care le produc și le utilizează.

O istorie marcată de frumusețe și calitate, de cercetare și experimentare, de inovație în materie de produse și procese, care reprezintă, de asemenea, repere în istoria industrială a ceramicii: cuptoarele tunel, prima gresie, prima colaborare cu un designer, brevetarea monoarderii, arderea revoluționară a pastei și a smalțului împreună, care este încă cea mai răspândită tehnologie de producție ceramică din lume. Și, din nou, primul format mare și primul produs cu rezistență tehnică ridicată, care a schimbat utilizarea ceramicii, fiind folosit pentru piețe, fațade de clădiri și trasee urbane, cercetarea culorii și, în sfârșit, interpretarea materialelor naturale în produse de gresie de ultimă generație, mai durabilă decât cele originale.

Serie cu conținut ridicat de materiale reciclate

Am studiat noi soluții pentru a combina materiile prime utilizate cu tot mai multe materiale reciclate, fără a le afecta calitatea, iar astăzi majoritatea liniilor noastre de produse sunt fabricate cu materiale reciclate între 30% și 40%. Utilizarea de materiale reciclate în fiecare proces de producție reduce utilizarea și transportul de materii prime virgine, limitează producția de deșeuri și participă activ la obținerea de credite LEED® în categoria Materiale și resurse.

Orientările LEED® prevăd acordarea de puncte pentru utilizarea de materiale cu conținut reciclat.

Certificarea LEED®

Certificarea voluntară LEED®, un acronim pentru Leadership in Energy and Environmental Design („leadership în energie și design prietenos cu mediul”), este cel mai răspândit protocol internațional pentru clădiri ecologice și proiectare durabilă, promovat de U.S. Green Building Council.

Este un sistem de acordare a punctajului structurat în 9 categorii, fiecare dintre acestea având condiții prealabile obligatorii și credite determinate de caracteristicile proiectului. Datorită calității ecologice a întregului ciclu de producție industrială, produsele din ceramică și gresie porțelanată Marazzi contribuie la obținerea de credite LEED® pentru clădiri, în special pentru domeniile Materiale și resurse (MR), Proiect sustenabil (SS – sustainable site) și Calitatea mediului interior (IEQ – environmental quality).

Declarația de mediu a produsului (EPD)

EPD, un acronim pentru Declarația de mediu a produsului, realizat în conformitate cu ISO 14025 și EN 15804, documentează consumul de resurse (materiale, apă, energie) și impactul asupra mediului pe parcursul întregului ciclu de viață al unui produs, începând cu extracția și prelucrarea materiilor prime și terminând cu recuperarea deșeurilor rezultate în urma demolării. Fabricile noastre din Casiglie, Ubersetto, Sassuolo, Finale Emilia și Fiorano Modenese publică declarația DMP a plăcilor produse în respectivele unități.

Impactul produsului este evaluat prin intermediul unei evaluări a ciclului de viață (ECV), realizată în conformitate cu standardul internațional ISO 14040, și rezultatele fiind publicate în cadrul Declarația de mediu a produsului (DMP), care contribuie la obținerea de credite pentru certificarea LEED.

Health Product Declaration

Transparența în ceea ce privește materiile prime de origine naturală folosite la realizarea produselor noastre reprezintă o prioritate pentru noi. Acesta este motivul pentru care publicăm în fiecare an Declarația privind siguranța pentru sănătate a produsului (HPD – Health product declaration); aceasta este o declarație pe proprie răspundere privind compoziția chimică a produsului, gestionată de organizația non-profit HPD Collaborative, care permite verificarea gradului și a pericolului asociat componentelor individuale ale materialelor de construcție de către cei care le utilizează. Importanța HPD este, de asemenea, recunoscută în cadrul creditelor LEED®.

Eticheta Declare

Declare este un program voluntar de autodeclarații care urmărește să orienteze industria materialelor de construcții către produse mai sănătoase și mai ecologice prin dezvăluirea transparentă a ingredientelor, contribuind, de asemenea, la obținerea de credite LEED. Produsele Declare® Red List Free oferă o transparență totală.

„Lista roșie” a „Living Building Challenge”, un program internațional de certificare a construcțiilor durabile creat în 2006 de către organizația non-profit International Living Future Institute, enumeră materialele, substanțele chimice și elementele care prezintă riscuri grave pentru sănătatea umană și pentru ecosistem și care sunt răspândite în industria produselor de construcții. Toate produsele noastre sunt clasificate ca fiind „Red List Free”, adică nu conțin substanțe chimice care poluează mediul înconjurător, nu conțin substanțe chimice bioacumulative de-a lungul lanțului alimentar care pot atinge concentrații toxice și nu conțin substanțe chimice dăunătoare pentru lucrătorii din producție și construcție.