category icon Persone

Suntem deschiși la comunități, dialog, experimentare

timp de lectură minutele

Implicarea și includerea comunităților locale în planurile noastre de dezvoltare reprezintă unul dintre pilonii politicii noastre de sustenabilitate socială. Din acest motiv, spațiile noastre sunt locuri deschise comunității, în dialog constant cu asociații și organizații care împărtășesc cu noi pasiunea pentru artă, ceramică, frumusețe și teritoriul în care trăim și lucrăm.

Crogiolo, spațiul nostru comunitar deschis

În 2015, cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a companiei, am recuperat cea mai veche unitate de producție a companiei, numită Crogiolo, pentru a o transforma într-un spațiu multifuncțional. Numele i se datorează lui Filippo Marazzi junior, care a transformat prima hală industrială a companiei din Sassuolo într-un centru de cercetare de avangardă, unde artiști, arhitecți și ceramiști internaționali puteau experimenta în mod liber utilizarea creativă a materialelor.

Din 2017, Crogiolo găzduiește sezonul cultural al municipalității din Sassuolo. Toate evenimentele sunt gratuite și sunt dedicate întregii comunități.

Curiosa Meravigliosa de Joan Fontcuberta

Curiosa Meravigliosa, realizată de Joan Fontcuberta pentru Palazzo dei Musei din Reggio Emilia este prima operă de artă publică permanentă realizată din plăci de ceramică, instalată pe o fațadă ventilată într-un spațiu deschis accesibil tuturor. Este o operă de artă colectivă monumentală, înaltă de 16 metri și lată de 6 metri, formată din 12.000 de fotografii trimise de cetățeni și transformate de artist, în colaborare cu Marazzi, în 30 de plăci ceramice mari, imprimate cu fotografii.

„Îmi place să consider acest tip de lucrare ca fiind un document-monument”, a explicat Joan Fontcuberta. Document, pentru că este un fel de radiografie a unei societăți și a unei culturi; monument, pentru că este martor al trecerii timpului. Peste câteva generații, Curiosa Meravigliosa va fi percepută ca o capsulă a memoriei colective.”

Expoziția Metamorfuoco a lui Simon Starling

Cu ocazia expoziției Metamorfuoco. Sotto la luce di Tintoretto (sub lumina lui Tintoretto), care s-a încheiat la 31 ianuarie 2023 la Galeria Estensi din Modena, am colaborat cu artistul britanic Simon Starling pentru a crea o lucrare imersivă.

Instalația a stabilit conexiuni între ciclul de picturi al lui Tintoretto cu xilogravuri și lucrări contemporane, recuperate din arhivele Galeriei Estensi, pentru a face oamenii să reflecteze asupra efectelor schimbărilor climatice. O parte integrantă a lucrării este pardoseala specială din gresie proiectată de artist și realizată de Marazzi.

Artistul a folosit ceramica ca pe o pânză albă pe care a desenat elemente naturale care dialoghează cu figurile din opera lui Tintoretto. În jur de 60 de decorațiuni, diferite între ele, creând astfel un mozaic artistic prețios. Rezultatul este un spațiu circular proiectat de Starling pentru a introduce vizitatorul într-un mediu în care se poate plimba și admira capodopera lui Tintoretto suspendată deasupra capului.

Luigi Ghirri. The Marazzi Years 1975 – 1985

Luigi Ghirri. The Marazzi Years 1975-1985 (L. Ghirri; Anii Marazzi 1975 – 1985) este o colecție de lucrări aproape în întregime inedite. Sunt fotografii și printuri în ediție limitată, majoritatea neexpuse sau publicate niciodată, rezultatul colaborării dintre Luigi Ghirri și Marazzi, păstrate timp de decenii în arhivele companiei din Reggio Emilia.

Grație angajamentului Marazzi și colaborării cu Arhiva Luigi Ghirri, aceste fotografii au devenit nucleul unei importante operațiuni de valorificare realizate printr-un volum prețios, un site web aprofundat și un itinerar expozițional amenajat mai întâi în sălile Muzeelor Civice din Reggio Emilia, cu un mic cameo cu ocazia ediției din 2021 a Fotografia Europea, apoi în spațiile din Appartamento dei Giganti din Palazzo Ducale din Sassuolo, parte a Galeriilor Estensi, și finalizat la Paris, la Institutul Cultural Italian.

Infinito. L’Universo di Luigi Ghirri (Universul lui L. Ghirri), filmul documentar de Matteo Parisini

În domeniul cinematografiei, am sprijinit filmul documentar Infinito, realizat de lui Matteo Parisini în 2022. L’Universo di Luigi Ghirri este dedicat marelui maestru al fotografiei italiene, născut și crescut între Reggio Emilia și Modena. După ce a debutat la Festivalul de Film de la Roma 2022, documentarul a fost prezentat la unele dintre cele mai importante festivaluri de film de toamnă și spații artistice din Italia.

Best Company Award din partea Artribune

În 2022, am primit premiul Best Company Award, un premiu dedicat companiilor angajate în domeniul artelor, din partea Artribune, cea mai distinsă platformă italiană de conținut și servicii dedicate artei și culturii contemporane.

Premiul reprezintă o recunoaștere a angajamentului angajaților și al companiei noastre de a colabora în mod activ și de a sprijini instituțiile, organismele culturale, spitalele și organizațiile non-profit care activează în zona noastră în diferite domenii.

Sprijinirea comunității și a persoanelor vulnerabile

În cooperare cu instituțiile, participăm la realizarea unor proiecte cetățenești, cum ar fi piste de biciclete, parcuri publice și intervenții care aduc beneficii întregii comunități, cu un accent deosebit pe tineri și pe persoanele bolnave sau cu dizabilități.

În 2022, am donat Autorității locale de sănătate din Modena două EKG-uri portabile pentru serviciul de îngrijire la domiciliu și un retinograf de ultimă generație, care va fi utilizat în ambulatoriile caselor de sănătate locale pentru persoanele care suferă de boli sistemice și, împreună cu alte opt companii din districtul de ceramică, am finanțat achiziționarea unui sistem inovator de diagnosticare radiologică pentru Spitalul Sassuolo. De asemenea, am contribuit la „Progetti del Cuore” prin achiziționarea unei ambulanțe pentru Croce Blu din Sassuolo pentru transportul persoanelor cu dizabilități.

Continuăm să sprijinim Fondazione Italiana Linfomi (Fundația Italiană pentru Limfom) (FIL), o organizație non-profit care efectuează cercetări științifice pentru tratamentul limfoamelor și al bolilor limfoproliferative, și punem în mod constant la dispoziția Crucii Roșii și a Crucii Albastre centrul nostru Centro di Formazione Pietro e Maria Marazzi (Centrul de Formare Pietro și Maria Marazzi) pentru cursuri de formare și perfecționare gratuite.

Casa Abbraccio din Catania

În Sicilia, am fost parteneri în proiectul „La Casa Abbraccio di Catania” condus de LAD Onlus. Am oferit în mod gratuit pardoseli și placări pentru casa copiilor bolnavi de cancer sau leucemie severă, un loc în care aceștia își pot stimula creativitatea și alina durerea. Datorită caracterului său excepțional, lucrarea de arhitectură, proiectată de Frontini Terrana architects, a primit patronajul International Union of Architects, al Consiglio Nazionale Architetti P.P.C., al Istituto Nazionale di Bioarchitettura, al Federarchitetti, al Regiunii Sicilia, al Inarch Sicilia și al Inbar. Strategiile energetice adoptate permit clădirii să își confirme apartenența la categoria clădirilor nZEB (clădiri cu eficiență energetică ridicată), cu scopul de a obține certificarea CasaClima Nature.